advertentie VieCuri Mooi

Mystieke sperrejuskroket

Minseleef, oètintellik zien we licht aan het eind van de tunnel. Laat er geen misverstand over bestaan. De lockdown was noodzakelijk. Het thuiszitten aevel, was ik soms käök wie kalde pap.

Maandag beginnen de basisscholen, de bibliotheek gaat open en iedereen kan weer de rispels laten knippen. De coup corona laten kortwieken. Afgelopen donderdagmiddag kwam ik Finbar van der Veen tegen, de schrijvende postbesteller. Hij vertelde dat het leven bietje beej bietje terugkeert in ’t stedje. Wekenlang zijn de straten van de binnenstad uitgestorven geweest. Het was onwerkelijk, onheilspellend en deprimerend. Sinds kort heeft Venlo weer een blosje op de wangen. Ik informeerde nog even naar zijn nieuwe boek over de geschiedenis van de Venlose revue. De presentatie is een jaar uitgesteld, net als de revue zelf.

Het stadsleven komt alzoeë weer een beetje op gang. Op un sperrejuskroket van Piccadilly is het aevel nog even wachten. Op de dag dat we daarvan kunnen genieten, zijn we echt op de goede weg. De sperrejuskroket als keerpunt ten goede in de mondiale coronacrisis is overigens niet van mijzelf. Marcel Tabbers stuurde me een e-mail, waarin hij vertelde dat het leven vooralsnog verstoken zal blijven van de sperrejuskroket. Hij moet er niet aan denken, dat we er dit jaar geen kunnen miechele. Ik had in al die weken van de lockdown gaar niet aan een sperrejuskroket gedacht. Toen ik het mailtje van The Voice van ‘t Ven las, was het alsof ik er een in de hand had. Als in een film bracht ik de sperrejuskroket naar de mond. Ik voelde de warmte aan de lippen en hoorde het hemeltergend krakje toen ik het krokante paneerlaagje doorbeet. Vervolgens proefde ik de volle smaak in mijn mond. Ongelogen waar! Dat alleen al het woord sperrejuskroket zo’n bijna mystieke ervaring kan oproepen, is een gefrituurd mirakel.

De gevolgen van de coronapandemie zullen nog lang na-ijlen. Heb ik nu goed begrepen wat de minister van de Kwante Hippe afgelopen donderdag in een brief de Tweede Kamer heeft laten weten? Dat grote evenementen pas weer mogelijk zijn als er een vaccin is? Dat òs VVV’ke nog lang in een lege Koel zal moeten spelen? Vieren we vastelaovend 2021 op anderhalve meter afstand van elkaar? Hopelijk blijven dat spookbeelden, toch?

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx