advertentie

Musea verwachten grote toeloop voor Thielen-expo

Het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam verwachten flink wat bezoekers de komende maanden. Dit weekend opent in beide musea de tentoonstelling “50 Jaar Thielen” van de in Venlo geboren schilder Evert Thielen.

Veelluiken

Thielen is bekend van grote figuratieve schilderijen en veelluiken. Bij die veelluiken maakt hij gebruik van constructies die uitklapbaar zijn en waarvan de panelen aan beide kanten beschilderd zijn. Er zijn zo meerdere voorstellingen op één werk te zien. Zes van die veelluiken zijn ook  te zien in de tentoonstelling in het Limburgs Museum. Twee maal per dag dag worden ze daar opengeklapt zodat de werken in volle glorie bekeken kunnen worden.

50 jaar schilderen

In het Limburgs Museum zijn in totaal 120 werken te zien van Thielen. De werken worden chronologisch gepresenteerd; van de eerste werken uit de vroege jaren zeventig tot één werk dat zelfs nog niet voltooid is. Het bij elkaar brengen van werk uit een periode van vijftig jaar is voor het Limburgs Museum en Thielen zelf een gigantische klus geweest. Ruim anderhalf jaar is er uitgetrokken om werken te traceren en eigenaren over te halen om het voor enkele maanden af te staan.

Primeur in postkantoor

Naast de schilderijen in het Limburgs Museum presenteert Museum van Bommel van Dam in het nieuwe onderkomen (het voormalige postkantoor) voor het eerst een tentoonstelling. In het gebouw zijn vanaf vanmiddag schetsen van Thielen te zien. Die tonen deels voorstudies van de schilderijen die in het Limburgs Museum te zien zijn. Maar er zijn ook losse tekeningen en schetsen van de techniek achter de veelluiken te zien.


Landelijke aandacht

Thielen heeft landelijk flink wat fans. Speculeren over het aantal bezoekers wil het Limburgs Museum echter niet. 'Natuurlijk hebben we een getal in ons hoofd, maar daar doen we publiekelijk geen uitspraken over. We weten dat Thielen een bekende naam is. De verwachtingen zijn dan ook hoog. Ivo Niehe heeft de ontstaansgeschiedenis van deze expositie de afgelopen maanden gevolgd. In februari komt er dan ook mooie landelijke media-aandacht hiervoor', zegt manager publiek Benoît Mater van het Limburgs Museum.

De exposities in beide musea komen samen het beste tot hun recht, maar kunnen ook afzonderlijk worden bezocht. De opening van Museum van Bommel van Dam is vanmiddag. Morgen is de officiële opening in het Limburgs Museum. De tentoonstelling “50 Jaar Thielen” is tot begin mei te bezoeken.

advertentie

Lees ook deze artikelen