advertentie

Minder natuurbranden ondanks hitte

Ondanks dat het warm en droog is, heeft de brandweer het tot nu een stuk minder druk dan vorig jaar. Het aantal natuurbranden en bermbranden is dan ook fors lager.

Voorbereid op natuurbrand

Volgens Peter Kleuskens van de brandweer zijn de temperaturen inderdaad uitzonderlijk en is de brandweer dan ook extra alert op natuurbranden. ‘Daar zijn we op voorbereid. Wij schalen dan extra op’, stelt hij.

Vorig jaar meer

Vorig jaar waren er opvallend veel natuur- en bermbranden vanwege de droogte. In juli 2018 ging er op Ulingsheide bijvoorbeeld een groot graanveld in vlammen op. 


In heel Limburg waren er in 2018 97 bosbranden, afgezet tegen maar 28 bosbranden dit jaar. Weliswaar is het jaar pas op de helft maar het verschil is wel aanzienlijk. Ook het aantal bermbranden is fors lager. Vorig jaar 472, tegen dit jaar maar dertig. Van die branden waren 16 bermbranden en 8 bosbranden in de gemeente Venlo.

Meer regen

Kleuskens denkt dat de verschillen te maken hebben met d eextreme droogte van vorig jaar. ‘De periode zonder neerslag was toen veel langer. Nu hebben we wel perioden gehad met behoorlijk wat regen.’ Wel stelt hij dat het zaak is om op te blijven letten met open vuur of barbecueën rond bosgebieden. Ook raadt hij aan om geen peuken weg te gooien of voertuigen met hete uitlaat te parkeren boven uitgedroogde graspollen.

advertentie

Lees ook deze artikelen