advertentie

Miljoenenakkoord voor renovatie basisschoolgebouwen

De gemeente en de Venlose schoolbesturen trekken de komende twintig jaar samen een slordige 45 miljoen uit om schoolgebouwen te renoveren.

Onderwijswethouder Frans Schatorjé heeft daarover overeenstemming bereikt met de schoolbesturen. De gemeenteraad vergadert vanavond voor het eerst over het zogeheten onderwijshuisvestingsplan.

Met de investeringen wil de gemeente de levensduur van de huidige gebouwen oprekken.  

Duurzaamheid

Volgens de gemeente wordt het steeds moeilijker om goede schoolgebouwen te realiseren. ‘Nieuwbouwprojecten lopen gevaar door de hoge prijzen in de bouw. Gemeenten moeten nog steeds met krappe budgetten werken terwijl de eisen vanuit het Rijk op het gebied van duurzaamheid en binnenmilieu wel steeds hoger worden’, zo staat in het plan. 

Voordeel voor het schoolbestuur is dat ze minder geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld energie

Frans Schatorjé

Toch zijn de twee partijen eruit gekomen dankzij een 'slimme oplossing', zegt wethouder van onderwijs Schatorjé. Schoolbesturen krijgen van het Rijk geld voor onderhoud en exploitatie een gebouw. De gemeente krijgt geld om nieuwe scholen te bouwen maar het bedrag dat de gemeente krijgt, is eigenlijk te laag, mede vanwege de stijgende bouwprijzen.

Die twee geldstromen zijn nu op één hoop gegooid. 'Het voordeel is dat we duurzame gebouwen krijgen die langer meegaan en het voordeel voor het schoolbestuur is dat ze minder geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld energie', aldus Schatorjé.

Met deze deal kom je er weer dichterbij dat kinderen in een fijn schoolgebouw zitten

Peter Adriaans (scholenkoepel Akkoord)

In totaal investeert de gemeente zo’n tachtig procent (36 miljoen) en de gezamenlijke schoolbesturen de overige twintig procent (ongeveer negen miljoen).

Bestuurders van de scholenkoepels zijn verheugd met het akkoord. 'Als we voor ieder schoolgebouw nieuwbouw hadden moeten plegen, was je ver over de honderd miljoen kwijt geweest', zegt Huub Hovens van Kerobei (3.300 leerlingen). 

'Nooit te duur'

Peter Adriaans (scholenkoepel Akkoord, 1.500 leerlingen) erkent dat het gaat om grote bedragen : 'Met deze deal kom je er weer dichterbij dat kinderen in een fijn schoolgebouw zitten en dat kun je eigenlijk nooit te duur vinden.'

Dit jaar staan acht schoolgebouwen op de nominatie om onder handen genomen te worden. In het investeringsschema tot 2038 komen 29 schoolgebouwen aan de beurt. Negen scholen die de afgelopen tien jaar zijn gebouwd, komen pas vanaf 2043 in aanmerking voor renovatie.

advertentie

Lees ook deze artikelen