Klankkast Mia toont belang van dialect voor ouderen

In het Limburgs Museum is een expositie te bezichtigen in de vorm van een klankkast. Die wijst op het belang van dialect voor ouderen.

Volgens Lubert Priems die de expositie mede heeft bedacht, verliezen ouderen steeds meer. Als ze naar een verzorgingshuis moeten, wordt steeds meer voor hen gedaan. Als ze dan ook lichamelijk zwakker worden, klampen ze zich vast aan dingen die ze kennen uit hun oude leven. Het dialect speelt daarin vaak een belangrijke rol.

Onderzoek

Jolien Makkinga van de Universiteit Maastricht deed onderzoek naar dialect bij ouderen en bevestigt het belang. Ze ziet mogelijkheden voor verbeteringen in de leefsituatie van ouderen. Verzorgingshuizen zouden bijvoorbeeld ouderen met een bepaald dialect bij elkaar kunnen zetten.

Meeuwbeemd

In verzorgingshuis de Meeuwbeemd spreekt volgens Loes Seuren tachtig procent van de bewoners dialect. Ze komen allemaal uit de omgeving en de dialecten lijken erg op elkaar. Een voorbeeld zijn de buren Nel en Henk. Nel komt uit Horst en spreekt een Horsters dialect, terwijl Henk Venloos dialect spreekt en dat gaat heel goed samen, aldus Seuren.

Expositie

De expositie van Mia laat vooral het Venloos dialect horen. Daarnaast krijgen de oudere bezoekers ook herkenbare verhalen te horen over hoe het vroeger was. Mia is tot en met 3 februari te bezoeken in het Limburgs museum.