advertentie

Kersverse grootmeester blij met grote interesse in schaken

Voor Max Warmerdam uit Tegelen kwam afgelopen week een jongensdroom uit: als 20-jarige mag hij zich schaakgrootmeester noemen. Het is een droom die de laatste tijd meer mensen hebben.

Schaken is namelijk erg populair. De lockdowns van afgelopen jaar hielpen daarbij en Netflix-serie The Queen's Gambit bracht het schaakspel bij een groot en deels ook jong publiek onder de aandacht. Veel mensen begonnen de laatste maanden met schaken, Warmerdam is al een jaar of vijftien bezig. ‘Sinds ik een kind van vijf ben, speel ik eigenlijk al het spelletje en sindsdien is het altijd al een droom geweest om grootmeester te worden.’

Derde norm

De Tegelenaar is sinds vorige week officieel de derde schaakgrootmeester uit de gemeente Venlo. De titel kreeg hij door de winst te pakken in een belangrijk schaaktoernooi in Italië, waar negen andere grootmeesters meededen. Hierdoor haalde Warmerdam voor de derde keer een GM-norm. Paul van der Sterren en Martijn Dambacher gingen hem voor als grootmeester uit de gemeente Venlo.