Maatregelen tegen Duitse drukte hebben effect, maar Venlo blijft waakzaam

Een relatief rustige dag in de Venlose binnenstad doet de gemeente concluderen dat de maategelen om de drukte te spreiden effect hebben gehad. Maar Venlo blijft waakzaam. 'Deze maatregelen blijven een aantal weekenden van kracht', zegt wethouder Erwin Boom (PvdA, Economische Zaken). 

De gemeente kwam deze week met een pakket aan extra maatregelen om de drukte van Duitse kooptoeristen in te dammen en te zorgen voor een straatbeeld waarin de coronamaatregelen gehandhaafd konden worden. Afgelopen weekend was dat niet het geval toen Venlo volgens burgemeester Antoin Scholten werd verrast door de enorme toestroom van Duitse kooptoeristen. 'Toen zijn we met onze neus op de feiten gedrukt', gaf Scholten deze week aan.

Duitse media

Dat deed in eerste instantie vrezen voor vandaag, waarin opnieuw een grote toestroom van kopende Duitsers werd verwacht. Zeker omdat in de Duitse media verhalen verschenen over de mogelijkheden om in Venlo onbezorgd inkopen te doen. De afgelopen dagen zette Venlo daar een heus mediaoffensief tegenover waarin Duitsers erop werd gewezen dat de stad voorlopig nog niet de plek is voor een dagje onbezorgd winkelen. 'Dat lijkt effect te hebben gehad. Het is zeker vergeleken met andere Duitse dagen gemiddeld druk. Het bezoek aan de Venlose binnenstad lijkt zich te hebben verspreid', zegt Boom.

Pinksteren

In de binnenstad zelf werden verkeersregelaars ingezet en de parkeercapaciteit in de garages teruggebracht om overvolle parkeergarages te voorkomen. Ook zouden straten worden afgesloten of eenrichtingsverkeer worden gemaakt wanneer het te druk werd. 'Dat hebben we gedaan in de Lomstraat en dat werkte prima', zegt Boom. De wethouder geeft daarbij dus ook aan dat Venlo zeker komende weekenden scherp blijft. Zeker  met het oog op Pinksteren wanneer de terrassen weer opengaan, blijven de maatregelen van kracht.