advertentie

LVK-lied Bram & Ruud gemaakt met artificial intelligence

Het vastelaovesleedje dat Bram & Ruud hebben ingestuurd voor het LVK en morgen kans maakt op een finaleplek, is gemaakt met behulp van artificial intelligence (AI).

Algoritme

Een zelflerend algoritme staat aan de basis van het lied. Dat produceerde de melodie voor het couplet en het refrein, waarna de ervaren arrangeur Jan Theelen er een traditioneel klinkend carnavalslied van maakte. De tekst werd geschreven door Frans Pollux.


1000 melodieën

Speciaal voor het LVK produceerde het systeem duizend melodieën als basis voor een vastelaovesleedje. De bedenker van het systeem, Roy Lenders, beluisterde al die duizend melodieën en vroeg Venlose vastelaovescoryfeeën Frans Pollux en Wim Roeffen om met de dertig meest pakkende melodieën aan de slag te gaan. Dit leverde uiteindelijk twee liedjes op die zijn ingestuurd voor het LVK. Alleen het lied met de tekst van Pollux kwam door de voorselectie.

Niet loepzuiver

De bedenkers van het AI-systeem voor vastelaovesliedjes deden met de Jocus Leedjesaovend ook al een poging met een in inzending die gecomponeerd was door de computer. Toen strandde het lied, waarvan de tekst ook door Frans Pollux werd geschreven, in de voorselectie. Dat lag niet per se aan het lied zelf, maar vooral aan de uitvoering door de bedenkers zelf die niet loepzuiver was. Met het aantrekken van Bram & Ruud voor het LVK-lied is dat probleem getackeld.


Afstudeerder

Het systeem is bedacht door Roy Lenders die een eigen bedrijf heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij is tevens docent op Fontys. Met een afstudeerder ontwikkelde hij het systeem voor het maken van carnavalskrakers. De afstudeerder slaagde met een 10 voor het project.

Met het leedjes “Verrèk, det klop” is in ieder geval de halve finale gehaald. Zestig van de in totaal 215 inzendingen mochten hun lied live presenteren in drie halve finales. Morgen tussen 12.00 en 16.00 worden de twintig finalisten voor het LVK bekendgemaakt op L1.

advertentie

Lees ook deze artikelen