Lokale omroepen en L1 breiden samenwerking uit

Om de nieuwsvoorziening in Limburg verder te verbeteren breiden lokale omroepen en L1 hun samenwerking uit. Vanaf vandaag gaan vijf redacteuren aan de slag voor zowel de lokale als regionale omroep.

Een van die verslaggevers krijgt een plek bij Omroep Venlo. De overige vier zijn gestationeerd bij RTV Maastricht, Bie Os (Sittard-Geleen en Stein) en ZO-NWS (Beekdaelen, Brunssum en Voerendaal).

NOS

De NOS is ook betrokken bij het project Versterking lokale journalistiek door samenwerking, dat in het hele land wordt uitgerold (in totaal zestig journalisten). De NOS verzorgt onder andere trainingen en faciliteert de uitwisseling van videomateriaal. Deze publieke samenwerking is een uitwerking van plannen van mediaminister Arie Slob uit 2019. 'Goede lokale en regionale journalistiek is essentieel voor een goede democratie en goede lokale informatievoorziening. Samenwerken versterkt dit. Ik ben dan ook blij dat deze partijen samen de schouders zetten onder deze belangrijke opgave', aldus Slob.

De verslaggevers maken items en berichten voor de lokale omroep, waarvan een deel ook relevant moet zijn voor L1 en een kleiner deel voor de NOS. Bij Omroep Venlo gaat de journalist zich met name richten op het thema economie en duurzaamheid.

Uitwisseling

Het doel van het project is om de journalistieke basisinfrastructuur op lokaal niveau te versterken. Op nieuwsgebied moet een intensieve uitwisseling ontstaan tussen de publieke lokale omroepen en 1Limburg, het nieuwsplatform van L1. Ook tv- en radio-items kunnen samen worden geproduceerd. De projecten met de lokale omroepen lopen vooralsnog een jaar met subsidie van het ministerie.