advertentie VVV-Venlo

Lintjesregen via de telefoon met een officier en een postume onderscheiding

Een bijzondere lintjesregen vandaag in Venlo met gedecoreerden die het heugelijke nieuws via de telefoon van de burgemeester vernamen. De hoogste gedecoreerde werd officier en de jongste is pas 39 jaar.

Postuum

In totaal ontvingen 26 personen een koninklijke onderscheiding in de gemeente Venlo. Bijzonder is de onderscheiding voor Veldenaar Henk Lommen die eind vorig jaar overleed. Hij is postuum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder andere vanwege zijn vrijwilligerswerk bij de Koninklijke Fanfare Velden. Daar was hij jarenlang bestuurslid, tambour-maître en mentor voor jeugdleden. Daarnaast was hij actief voor voor de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen en in 2009 medeoprichter van de Dorpsraad Velden, waar hij tevens secretaris van was. 

Officier

De 75-jarige Venlonaar Ferenc Postma werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een zeldzaam hoge onderscheiding voor burgers. Postma krijgt de onderscheiding als ondersteuner van mensen en instanties in Hongarije en Roemenië. Hij organiseerde en ondersteunde acties voor de bouw van een school en een nieuwe keuken in een ziekenhuis. Daarnaast zit hij in de redactieraad van een aantal wetenschappelijke en theologische tijdschriften en zet hij zich in voor Museum Martena in Franeker.

Ridders

Vier inwoners van de gemeente mogen zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een van hen is Jos van Ewijk (68) uit Venlo. Hij is medeoprichter en penningmeester van Stichting Historische Publicaties Buun en van Stichting Stadsmunt Venlo. Daarnaast is hij actief voor het Dekenaat Venlo, Koninklijke Zangvereniging Venlona en zette hij zich in voor de tennissport in de regio. Ook de 66-jarige Lei Janssen uit Velden is geridderd. Hij is voorzitter van de Jagersvereniging Velden en de Wildbeheereenheid Arcen en Velden en bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, afdeling Limburg. In die laatste rol praat hij mee over het faunabeleid in de provincie.

Componist en tekstschrijver Wim Roeffen (73) is ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij viel tientallen keren in de prijzen bij Jocus Leedjesaovend. Hij bracht boeken uit over de bekroonde Jocus-leedjes, schrijft melodieën voor het Jocus Jeugd Liedjesconcours en was vrijwilliger bij meerdere muziekgezelschappen. De vierde ridder is rallyrijder Henk Vossen uit Tegelen. De 75-jarige Vossen was oprichter van de Tegelse Ondernemers Club, is bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging Zeepfabrikanten en was lang voorzitter van het Limburgs Schutterij Museum. Bovendien is hij boegbeeld van de rallysport.

Belfeld

In Belfeld zijn dit jaar vier mensen onderscheiden. Bertil Hoezen (58) is jarenlang actief bij voetbalvereniging Belfeldia, Stichting Wijkoverleg Dorpsraad Belfeld en carnavalsvereniging De Belhamels. De 70-jarige Jan Schatorie is sinds de jaren zeventig actief voor Harmonie Kunst na Arbeid, hij is tweede dirigent en gaf muziekles aan leerlingen. Ook is hij vrijwilliger bij Blaaskapel de Hölter Brök. Trinet Schell-Hendriksen (71) zette zich in voor de Gehandicaptenraad, de Vrouwen Adviescommissie voor de Woningbouw in Tegelen en de laatste jaren ook voor Stichting Algemene Hulpdienst Tegelen-Steyl-Belfeld en Informatie & Advies Belfeld, dat burgers helpt bij het contact met instanties. De vierde Belfeldenaar die Lid in de Orde van Oranje-Nassau is geworden, is Piet Schouwenberg (74). Hij is vrijwilliger bij parochiefederatie De Beste en coördinator van het Kapelke van Geloë. Hij zette zich bovendien in voor toneelvereniging Sjabloon en De Belhamels.

Blerick

De jongste gedecoreerde komt dit jaar uit Blerick. Het is de 39-jarige Sander Mattheijssen. Hij is al van jongs af aan betrokken bij vastelaovend, was de eerste Vors Carotius Juniorus van de jeugdafdeling van De Wortelepin en later medeoprichter van De 3-kes. Hij is co-auteur van een carnavalsboek over Nederland en Vlaanderen en zet zich in voor Stichting Carnavalsmuseum. Daarnaast was hij actief voor Marcato Mondial en BlariaCultura en is hij programmamaker bij Omroep Venlo. Huub Faassen (72) is betrokken bij de wielersport in de regio. Hij is actief bij TWC Olympia in Baarlo, Cycling Team Limburg en Wieler- en Skateomgeving Herungerberg. Ook is hij organisator van de Jeugd Wandel Vierdaagse Venlo. De 73-jarige Paul Huver is secretaris bij Onze Beestenboel, het dierenpark bij Maria Auxiliatrix. In het verleden zette hij zich onder meer in voor de Jongerenkerk Venlo en wijkblad PUNT. Ook Jan Knorr (88) is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds de jaren vijftig betrokken bij het Blericks Mannenkoor. Daarnaast is hij sinds 2000 mantelzorger voor zijn echtgenote. Henk Holthuijsen (80) doet vrijwilligerswerk voor De Wortelepin, 't Raodhoes en Sociëteit de Flarussen in Blerick. Hij was ook meer dan tien jaar chauffeur voor de jeugd van VVV.

Venlo

In Venlo zijn acht mensen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Aerts (70) is al decennialang vrijwilliger bij HandbaL Venlo en joekskapel Neet Um Aan Te Huure. Daarnaast is hij barmedewerker bij het Zomerparkfeest en sinds 2015 actief als Taalcoach in Venlo. De 79-jarige Annie Haenen-Hendrick is sinds 1996 vrijwilliger bij de H. Michaëlparochie. Daarnaast is ze actief voor groenclub ArcenVeldenGroen en gastvrouw en gids bij de Kasteeltuinen. Gedecoreerde Theo Hagens (65) was vijftien jaar penningmeester van D'n Oeles in Tegelen en is nog steeds actief voor de vereniging. Hagens is ook betrokken bij Stichting Tegele Laef en het Limburgs Schutterij Museum. Joke Janssen-Van Beek (55) zet zich al dertig jaar in voor Venlo-Oost. Ze is voorzitter van het wijkoverleg en daarnaast collectecoördinator van Stichting Alzheimer Nederland in Venlo. 

De 74-jarige Martin Janssen is actief in de loopsport. Hij is voorzitter van de Trim- en Loopvereniging Tegelen, waar hij de wekelijkse trimgroep leidt, en was medeorganisator van de jaarlijkse Océ-loop. Daarnaast zette hij zich lang in als mantelzorger. Frits Seelen (66) voorzitter van gemeenschapshuis De Windmeule, waar hij een belangrijke rol had in de reorganisatie en het aantrekken van vrijwilligers. Ook was hij lang betrokken bij vastelaovesgezelschap De Törvers. Al bijna een halve eeuw is Ans Thissen-Bouten (86) actief voor de stichting Algemene Hulpdienst Venlo. Ze doet ook vrijwilligerswerk bij tennisclub De Kaetelberg, zorgcentrum De Beerendonck en de volksdansvereniging van stichting sociaal en cultureel werk Venlo. Venlonaar Leon Versteilen (66) is vrijwilliger bij voetbalvereniging Venlosche Boys, waar hij zich onder meer bezighield met ICT, financiën en de G-afdeling. Daarnaast is hij medeoprichter van joekskapel Schots en Scheif en penningmeester bij het collectecomité van Fonds Gehandicaptensport.

Tegelen, Steyl en Lomm

Gerard Kempen (71) uit Tegelen is ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich bij Transport en Logistiek Nederland in voor de belangen van het wegvervoer in Nederland. Hij geeft basisscholieren in de regio de verkeersles 'dode hoek'. Bovendien is hij vrijwilliger bij D'n Oeles en Stichting Garde Tegeliers. De 74-jarige Paul Lücker uit Steyl is sinds begin jaren zeventig betrokken bij Harmonie Sempre Avanti. Hij initieerde de Prelude, een jaarlijks carnavalsconcert in samenwerking met d'n Oeles. Hij is ook vlieginstructeur en vrijwilliger bij de zweefvliegclub. Wil Verspaij (57) is voorzitter van hengelsportvereniging De Karper in Lomm, waar hij zich inzet voor het onderhoud van de vijver en cursussen organiseert voor jeugdleden. In Lomm zet hij zich ook in voor de Rooms Katholieke Parochie H. Antonius en Harmonie St. Antonis. Hij is coördinator bij de concerten van André Rieu en dit jaar een van de 26 gedecoreerden in de gemeente Venlo.

Na 15 jaar weer nieuwe muziek Neet oét  Lottum
NIEUWS

Na 15 jaar weer nieuwe muziek Neet oét Lottum

NIEUWS

Na 15 jaar weer nieuwe muziek Neet oét Lottum

Er is een nieuwe single uit van Neet oét Lottum. Het liedje “Idderein weer beejein” is ontstaan tijdens de reünie-shows in de Gouden Tijger en het eerste nieuwe wapenfeit sinds de band weer samen optreedt.

Afrikaanse sieraden en verfilmde succesroman in UIT!
OMROEP VENLO

Afrikaanse sieraden en verfilmde succesroman in UIT!

Bij het Missiemuseum is momenteel een Afrikaanse sieradencollectie van twee Montfortse verzamelaars te zien. En in de bioscoop draait de nieuwe film De acht bergen. Dat en meer in UIT! deze week.

Bewoners Vierpaardjes vechten onteigening aan bij Hoge Raad
NIEUWS

Bewoners Vierpaardjes vechten onteigening aan bij Hoge Raad

De juridische procedure over de onteigening van woningen aan de Vierpaardjes duurt voort. Namens bewoners van vier panden is een cassatiezaak ingediend bij de Hoge Raad. Dit is de hoogste rechter van het land.

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats
REPORTAGE

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats

Deze week vinden er in Venlo en omgeving opnames plaats voor een nieuwe 5-delige oorlogsserie De Joodse Raad. Voor de opname werd dinsdag het Wilhelminapark in Venlo omgebouwd tot filmset.

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees
INTERVIEW

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees

De eerste dag van februari is voor de 82-jarige Trees Driessen uit Venlo altijd een moeilijk moment. De herinneringen van de watersnoodramp in 1953 komen steeds terug.

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media
REPORTAGE

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media

Door sociale media lezen steeds meer Venlose jongeren boeken. Trends als BookTok en #InstaBook zorgen ervoor dat jeugd weer meer leest.

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats
REPORTAGE

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats

Deze week vinden er in Venlo en omgeving opnames plaats voor een nieuwe 5-delige oorlogsserie De Joodse Raad. Voor de opname werd dinsdag het Wilhelminapark in Venlo omgebouwd tot filmset.

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees
INTERVIEW

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees

De eerste dag van februari is voor de 82-jarige Trees Driessen uit Venlo altijd een moeilijk moment. De herinneringen van de watersnoodramp in 1953 komen steeds terug.

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media
REPORTAGE

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media

Door sociale media lezen steeds meer Venlose jongeren boeken. Trends als BookTok en #InstaBook zorgen ervoor dat jeugd weer meer leest.