advertentie Obesitas

Limburgs Museum sluit met zeven topstukken aan bij Canon

Zeven topstukken uit de collectie van het Limburgs Museum zijn geselecteerd om mede de geschiedenis van Nederland te vertellen. Het museum behoort vanaf komend weekend tot het Canon-netwerk van Nederland

Vijftig vensters

De Canon van Nederland bestaat uit vijftig thema’s en personen die samen de geschiedenis van Nederland laten zien. Musea zetten hun topstukken die aansluiten bij de Canon graag in de schijnwerpers. Ook Limburgs Museum sluit vanaf komend weekend aan.

Bruidsjurk

Bij zeven objecten staat aangegeven dat ze iets vertellen over de Canon. Zo is er in het museum een bruidsjurk te zien, gemaakt van parachutestof van de geallieerden. De jurk dateert van net na de oorlog toen er nauwelijks voorraden waren en met creativiteit iets gefabriceerd werd van wat voorhanden was. Het illustreert iets over het venster Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan.

Eerste gastarbeiders

Een ander voorbeeld is een bordje met Italiaanse instructies. Dat object vertelt iets over Italiaanse mijnwerkers in Limburg. Zij vormden de eerste groep gastarbeiders in de naoorlogse jaren die bijdragen aan het venster Veelkleurig Nederland, waarbij de multiculturele samenleving centraal staat.

Maar er is ook een Limburgse fresco die over de Romeinse geschiedenis verhaalt (foto) en een houten proppenschieter die mede het venster van christendom-verspreider Willibrord ondersteunt. Samen met voorwerpen uit andere musea vertellen de zeven objecten  de geschiedenis van Nederland.