advertentie Truck support Header

Limburgs Museum geeft inkijk in leven van Europese adel

Bezoekers van het Limburgs Museum krijgen vanaf zondag een inkijk in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw. Dan opent namelijk de tentoonstelling 'De vergeten prinsessen van Thorn'.

Tijdens de expositie hangen in het museum in Venlo bruiklenen van vijftig internationale topmusea. Een opvallend stuk is een achttiende-eeuwse gouden koets, afkomstig uit het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

Primeur

Er zijn ook bijzondere schilderijen te zien, zoals een portret van Adélaïde markiezin de Caumont La Force geschilderd door de Franse kunstenaar François-Hubert Drouais. Dat werk hangt normaal in het David Owsley Museum of Art in Amerika en is nu voor het eerst te zien in Nederland. Het Limburgs Museum haalde het naar Venlo dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ministaatje

Thorn was in de achttiende eeuw een ministaatje in het Duitse Rijk, waar prinsessen en gravinnen de scepter zwaaiden. De adellijke dames leefden in weelde maar stonden ook voortdurend in de schijnwerpers. De tentoonstelling over hun leven is tot en met 3 april 2022 te zien in het Limburgs Museum.