advertentie Delta Fiber week 44-45

Limburgs Landschap niet blij met grondwatervergunning Aviko

Frietverwerker Aviko in Lomm mag vijftig procent meer grondwater gaan gebruiken voor het productieproces. Het Limburgs Landschap is niet blij met de nieuwe vergunning.

Aviko mag nu 420.000 kubieke meter grondwater oppompen voor de productie van aardappelproducten. Met de nieuwe vergunning wordt dat 630.000 kuub. De vergunning is verleend door de provincie, tot ongenoegen van Het Limburgs Landschap.

Te makkelijk

'Een bedrijf heeft water nodig, dat snappen we', zegt Edmond Staal van Stichting Het Limburgs Landschap. 'Maar er wordt niets gedaan aan recycling, er wordt niets gedaan aan waterzuivering, om te zorgen dat het water niet naar de waterzuivering in Venlo gaat maar dat het hier ter plekke opnieuw gebruikt kan worden. Dat is eigenlijk de kern van ons probleem. Het is allemaal te makkelijk.' Staal vindt dat er gezien de droge jaren die de natuur parten spelen juist nu gekeken moet worden naar creatieve oplossingen.

Update

Volgens Aviko gaat het om een update van de vergunning en kan het in de praktijk nog jaren duren voordat echt de maximaal toegestane hoeveelheid grondwater wordt gebruikt. Het bedrijf laat verder weten een miljoen kuub biogas te produceren met het restwater en te willen zoeken naar andere toepassingen van het restwater.