advertentie Miso Oriental Header

Kwant

Wat een kwant dreejspan is dit. We hebben ze afgelopen zondag gezien. De hoeëgheid is een echte podiumpersoonlijkheid.

Het is zijn biotoop, fluisterde een Jocusoloog die als bioloog afgestudeerd is. En dan zijn stum! Kristalhelder wie een klaterend bergbeekje op de sneeuwgrens. Zemelde een Jocusologe, die met vastelaovend altijd op wintersport gaat. Ze had de träön in de auge. Het is in ieder geval een zanger, die een zaal glièk meekrijgt. Als hij inzet, springt iedereen spontaan op. Nee, VG D’n Oeles kan zich gelukkig prijzen met het jeugdtrio van dit jaar. Hoeëgheid Lars I is een uitzonderlijk vocaal talent. Weet je aan wie hij ons deed denken? Ken! Aan De Leeuwerik van Bleijerheide, aan Heintje Simons.

Aevel… ook Jocus kan met recht en reden grueëts zijn. Het nieuwe dreejspan van Jocus Toekôms is kwant en charmant. Het gaf afgelopen zondag acte de présence in De Maaspoort. Ze stonden met zijn drieën te glunderen te midden van de Raod van Elf, de Prinsengarde en de Dansgarde. Het was wel dringen op het geïmproviseerde podium. Prinses Renée en haar adjudantes Valerie en Lynn waren pas enkele uren tevoren uitgekomen. Toch zaten ze al helemaal in hun rol. Iedereen vond het vertederend en dat was het ook.

Een vrouwelijk dreejspan als dat van Jocus Toekôms, is voor Jocus zelf nog toekôms. Aevel… ook Jocus Toekôms heeft jaren achtereen alleen maar jonges in het dreejspan gehad. Tot het moment dat er maedjes oètkwame. Destijds zullen er best fronsende wenkbrauwen geweest zijn, allewiels kijk niemand er meer van op. De kern van tradities is dat ze evolueren, dat ze meegaan met de tijd en met nieuwe generaties. Kijk naar het Akkermansgilde, waar vrouwen voortaan ook welkom zijn.

Tot slot. Wat we in het eerste weekend van de vastelaovend echt kwanter as kwant vonden, is de hoesorde van hoeëgheid Marcel en zijn adjudante Jos en Paul. Ze hebben zich laten inspireren door een historische kaart van Venlo. In de medalie zijn de contourlijnen van Fort Sint-Michiel en van de vestingwerken rond de stad verwerkt. Uit de hoesorde spreekt respect voor geschiedenis. De discussie in de gemeenteraad over Fort Sint Michiel heeft aangetoond dat het daaraan helaas schort.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx