advertentie

Krols

Ik heb geen veeartsenijkunde gestudeerd, dus ik weet niet of er een oorzakelijk verband is. Het volgende is aevel het geval. Voordat ik afgelopen zondag de collectie Venlose Vastelaovend op Vinyl opborg, draaide ik Straks is ’t weer Aswoensdaag.

Ons katje Lilo sprong op de kap van de pick-up en probeerde met haar pootje het draaien van het plaatje tegen te houden. Tevergeefs. Nog geen vijf minuten later was ze krols. En wie! Schaamteloos krols. Lilo rölst over de grond alsof ze in Club Piccolo haar diensten aanbiedt. Daarna loopt ze schreeuwend door het huis als een volwassen leeuw, die een splinter in de poot heeft. Televisiekijken maakt haar rustig. Tot Kwizzele op L1 komt. Door het enthousiasme van Frans Pollux, de Venlose Willem Ruis, schieten de lentekriebels weer door haar lijfje.

Aevel even serieus. We mogen woensdag weer kiezen. De oproep ligt klaar. We kiezen de leden van Provinciale Staten. In Mestreech noemen ze Provinciale Staten dikdoenerig het Limburgs Parlement. Pijnlijk. Eerder deze maand werd bekend dat de Limburgse Statenleden het meest bij vergaderingen verzuimen. Pijnlijk. Het blijft aevel een belangrijk bestuursorgaan. Zeker voor Venlo, dat door eerdere miljoenentekorten nauwelijks financiële armslag heeft.

Ga dus stemmen. Want anders heb je geen recht meer om te näöle en de Romeinen in Blariaco zeiden het al: Diem non lamentatur diem non vivitur. Unnen daag neet neet genäöld is unnen daag neet gelaef.

Wat ik niet zo goed begrijp, is de verkiezing voor het bestuur van het Waterschap Limburg. Op de lijst zag ik namen staan van oud-wethouders en oud-raadsleden van Venlo. Die hebben natuurlijk veel ervaring opgedaan met de Glorieuze Gäöt over de Keulsepoort. Maar dan nog? Laat het toezicht op het Waterschap Limburg niet over aan leken, maar aan onafhankelijke ingenieurs en wetenschappers. Wij laten Lilo toch ook niet ‘helpen’ door iemand, die geen veeartsenijkunde heeft gestudeerd?

Zei ik näöle? Als ik iets meug bin wie kalde pap, is het het genäöl over VVV. Sceptici en criticasters, kijk nondeju eens naar de tussenstand. Welke Limburgse club staat er al tijden het best voor? En van alle clubs van beneden de grote rivieren? Wie staat er na PSV bovenaan? Ken! De Venlose voetbalglorie ontvangt morgen PSV. De jeugd van VVV O19 heeft woensdagavond laten zien hoe je het aanpakt.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen