advertentie

Koopmans stapt op als gedeputeerde na affaire Vrehen

De Veldense CDA-politicus Ger Koopmans stapt op als gedeputeerde bij de Provincie Limburg vanwege de affaire rond IKL-directeur en CDA-prominent Herman Vrehen.

Behalve Koopmans legt ook partijgenoot Hubert Mackus zijn functie neer. Dat hebben de twee gedeputeerden vanmorgen in een persconferentie bekendgemaakt.

Doorsluizen subsidiegeld

Vrehen, die eerder zelf gedeputeerde was voor het CDA, werd maandagavond in een artikel van NRC verdacht van het doorsluizen van tonnen aan subsidie naar eigen bv’s in zijn functie als directeur van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Ook heeft Vrehen zichzelf volgens de krant een veel te hoge beloning uitgekeerd als directeur. Hij zou hierbij geholpen zijn door de top van het CDA in Limburg. Namen van zittende gedeputeerden Hubert Mackus en Ger Koopmans werden daarbij expliciet genoemd. Ook de naam van de huidige dijkgraaf van Waterschap Limburg en oud-gedeputeerde Patrick van der Broek kwam naar voren.

Integriteitsonderzoek

Gouverneur Theo Bovens kondigde afgelopen dinsdag al een uitgebreid integriteitsonderzoek aan naar aanleiding van de affaire. De Provincie is een van de subsidieverleners van de IKL. Statenleden riepen de zittende CDA-gedeputeerden op om tijdelijk een stap terug te doen. Vandaag geven Mackus en Koopmans daar dus gehoor aan.