advertentie

Koesteren

Wij Venlonaren näöle döks. Over de gemeente bijvoorbeeld die alles laat verroepzakke, over de plaatselijke politiek die er niets aan doet en over VVV na twee verloren wedstrijden. Is het erg dat we näöle? Nee, want näöle behoort tot ons immaterieel cultureel erfgoed en dat moeten we koesteren. 

Genäöld wordt er aevel bijna nooit door mensen, die voor het eerst Venlo bezoeken. Integendeel, een uitzondering daargelaten stuùte ze euver ’t stedje. Het is gezellig in de binnenstad. De bediening in de horeca is een verademing. Aan de Maas zit je heerlijk. Et cetera, et cetera. Bijna iedere week horen we loftrompetten en jubelkoren. Mei toète ons de oren. Bijna iedere week? Ja, bijna iedere week spreken we mensen die voor het eerst hier zijn. Zoals een oudere heer en dame, uit een dorpje bij Düsseldorf. Over de bewoners van die metropool aan de Rijn waren ze het gleujentig ins: arrogante Dickköpfe.

In Venlo waren ze vooral vriendelijke mensen tegengekomen, die bovendien ook nog Duits spraken. Waar ze stomverbaasd over waren, was Xie Eyewear van Oeits Haos Jocusprins John van der Sterren. De optiekzaak is in de Klaasstraat opgeschoven naar het statige pand van de voormalige Twentse Bank. De Duitse gast was een gepensioneerde opticien. Hij had zijn ogen niet geloofd. Zo’n mooie brillenwinkel had het Düsseldorf van de arrogante Dickköpfe niet. Die constatering deed hem merkbaar goed.

Een ander voorbeeld, van afgelopen zaterdag. Bij de wedstrijd VVV-Ajax stond een Amsterdams echtpaar aan de lange zijde achter de dug-out van VVV. Eerst hielden ze de kaken stijf op elkaar, ze voelden zich ongemakkelijk tussen de Venlose supporters. Na een kwartiertje kwamen we in gesprek. Leuke mensen, zeker geen diekköp. Ze genoten van de ambiance in De Koel. Dat je woordelijk kon volgen wat Maaskant naar zijn spelers riep, dat maakte je in de Arena niet mee. De Koel was pure voetbalsfeer. Het herinnerde de Amsterdammer aan de gezelligheid van De Meer, het afgebroken stadion van Ajax.

Näöle over Venlo, daar is niets op tegen. Verfrissend is het aevel om mei door de ogen van een vreemde naar ’t stedje te kijken. Dan ga je Venlo koesteren.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen