advertentie Obesitas

Kerstsfeer proeven

We móésten gistermorgen naar de stad. De omstandigheden waren er aevel niet naar om in kerststemming te komen. Integendeel. Het regende en waaide. Eigenlijk was het echt weer om thuis te zitten. Met warme chocomel en een goed boek. Van de deze week plotseling overleden schrijver Jules Deelder bijvoorbeeld.

In zijn verhaal God in Venlo, beschrijft hij op hilarische wijze hoe hij in de jaren vijftig met zijn ouders aan De Kraal een uitwedstrijd van Sparta bijwoont. Zijn favoriete club verliest door een van richting veranderd schot van Jan Klaassens. In 1982 trad Deelder op in het O.O.C., op de hoek van Kaldenkerkerweg en Heutzstraat. Na afloop ervan bezocht ik met hem De Kraal en café Backus aan de Herungergrens. Geïnteresseerd als hij was in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, wilde hij naar de plek van het Venlo Incident. Het werd een nachtelijke expeditie om nooit meer te vergeten.

Terug naar vrijdag aevel. De paraplu sloeg twee keer om in de wind. Weer alzoeë om een bezoek te brengen aan So Low, de winkel op de bovenverdieping van het pand van V&D. De filiaalchef had een ultieme poging gewaagd de kerststemming er toch in te brengen. Achter de kassa stond een jongedame met een nep hertengewei. De vakkenvullers waren getooid met een glinsterend kerstmuts in verschillende uitvoeringen en kleuren. Of het idee van de filiaalchef bijdroeg aan de gewenste ambiance of aan het levensgeluk van zijn medewerkers in het algemeen? Ik heb er zo mijn twijfels over.

De winkel is een doolhof, waar je gauw de oriëntatie kwijt bent. Denkend aan de veiligheid, is het heel opmerkelijk dat er nergens een doorsteek is naar de uitgang. Je moet zigzaggend dezelfde weg terug. Het lijkt me niets voor iemand die last heeft van een paniekstoornis. Vrijdag waren er vooral scholieren. Ze hadden veel plezier en lachten om het hardst. Het verbaasde me, tot ik zag waarom. Ze stonden bij een rek met stoute speeltjes. Apart toch? So Low is aevel een geweldige winkel. Met name wanneer je op zoek bent naar een volstrekt nutteloos cadeau voor iemand, die eigenlijk alles al heeft. Gegarandeerd dat je er slaagt.

Fijne kerstdagen.
Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx