advertentie Truck support Header

Kerk Hout-Blerick in de verkoop

De Parochiefederatie Regio Blerick wil de kerk in Hout-Blerick verkopen. Het kerkbestuur vindt het niet langer rendabel om de kerk te onderhouden voor het beperkt aantal kerkgangers.

Het bestuur meldt het plan in een mail aan de parochianen. De wekelijkse mis in de Hout-Blerickse kerk op zaterdagavond wordt volgens het bestuur door te weinig mensen bezocht. 'Helaas zijn daarbij gemiddeld slechts zo’n 15-20 kerkgangers aanwezig. Met dit bescheiden aantal kerkgangers is het op langere termijn financieel-economisch gezien helaas niet verantwoord de onderhouds- en energiekosten van dit gebouw te blijven betalen.'

Onderhoud

Er moet het nodige gebeuren aan de kerk. De dorpsraad Hout-Blerick liet twee weken geleden bij Omroep Venlo al weten snel met het kerkbestuur om tafel te willen om te praten over het groot onderhoud. 'Zeker omdat de kerk toch langzaam leegloopt. Als de kerk ooit naar de burgers gaat, willen wij niet opgezadeld zitten met kosten waardoor we met de pet rond moeten', zei voorzitter Pieter Vercoulen van de dorpsraad toen. 

Eredienst

Het bestuur wil na de verkoop van de kerk graag nog het linker zijgedeelte met sacristie behouden voor erediensten. De kerk wordt daarvoor als geheel aan de eredienst onttrokken. Het gedeelte waar het bestuur nog diensten wil houden zou dan als een soort kapel worden aangeduid. Het bisdom moet toestemming geven voor de verkoop van de kerk. Woordvoerder Mathieu Bemelmans laat weten dat het bisdom inderdaad positief tegenover de verkoopplannen staat, maar zegt dat het nog lang kan duren. 'Het is een lang proces waarbij de parochianen in een hoorzitting hun bezwaren kenbaar mogen maken. Verder is het ook nog maar de vraag hoe de constructie wordt in de toekomst. Blijft de kerk eigenaar van het kapelgedeelte of gaan we dat huren? Veel vragen, maar op zich kunnen wij instemmen met de verkoop', zegt Bemelmans.

Verwarming

Het kerkbestuur zegt in de mail aan de parochianen wel werk te gaan maken van de verwarming in de kerk. Die is sinds vorig jaar kapot en niet meer te repareren. Voor de winter wordt er infraroodverwarming geïnstalleerd, zodat de kerkgangers komende winter niet meer in de kou hoeven te zitten. 

De dorpsraad zit morgen met het kerkbestuur om tafel. Dat gesprek was gepland om te praten over het groot onderhoud. De verkoopplannen zullen ook besproken worden. Zowel het kerkbestuur als de dorpsraad wil daarvoor niet reageren.