Kazernekwartier: stukken fort, woningen en groene Venrayseweg
Een autoluwe Eindhovenseweg als entree van Blerick, het voormalige Fort Sint Michiel dat op verschillende manieren zichtbaar wordt gemaakt, woningen en een Venrayseweg die wordt omgebouwd tot parkachtige omgeving. Dat zijn de aanpassingen in de visie op het Kazernekwartier.
Die nieuwe visie werd woensdagavond aan de Venlose politiek gepresenteerd, maar in grote lijnen verschilt die nauwelijks met de plannen die afgelopen zomer werden gepresenteerd. 'De aanpassingen zijn tot stand gekomen na gesprekken die we hebben gevoerd met betrokken partijen', zegt wethouder Marij Pollux (GroenLinks, Kazernekwartier).
Verbinding
Wellicht grootste verandering ten opzichte van afgelopen juli is het onderzoek naar het autoluw maken van de Eindhovenseweg want de huidige dubbele rijbaan tussen Venlo en Blerick is niet meer van deze tijd, staat in de visie. Het Kazernekwartier moet straks de logische schakel vormen tussen Venlo en Blerick, maar hoe dat gaat gebeuren is dus nog de vraag. Eerder was er sprake van een fiets- en wandelpromenade op de spoorbrug, maar daarover moet nog met eigenaar ProRail worden gesproken. Venlo gaat nu onderzoeken welke oplossing de beste is. 'Die tijd hebben we ook, de verbinding is niet strikt noodzakelijk in deze fase van de plannen', zegt Pollux. Wel wordt er werk gemaakt van het autoluw maken van de Venrayseweg bij het kazerneterrein. Daar krijgt de weg een groen karakter in een parkachtige omgeving.
Fort
Ook aangepast is de positie van het voormalige Fort Sint Michiel in het Kazernekwartier. De muren krijgen nog altijd een prominente rol en het is nog altijd de bedoeling dat er een een rondje langs de restanten van de muren gelopen kan worden. Al zal per plek de verschijningsvorm van de restanten verschillen. Zo zal de muur op sommige plaatsen in volle omvang te zien zijn, op andere plekken zal hij worden opgenomen in nieuwe bebouwing of nog in de grond zitten. Zo wordt in de visie het rondje fort geen 'eentonige route, maar een divers palet aan ervaringen en belevingen', staat in de visie. De monumentale panden staan open voor nieuwe ontwikkelingen, de appelplaats krijgt een groen parkachtig karakter.
Focus
Belangrijk voor de gemeente is dat de ontwikkeling van het kazerneterrein wordt uitgesmeerd over de komende vijftien jaar. De focus wordt zoals afgelopen zomer al gezegd woningbouw. In de eerste fase van vijf jaar worden er 200 woningen in het Kazernekwartier gebouwd. Het gaat om verschillende type woningen en ingezet wordt op bewoners tussen de twintig en veertig jaar. Verder is er plek voor horeca, onderwijs, bedrijven en leisure. Bij dat laatste wordt aangegeven dat een tweede commerciële bioscoop in het gebied niet langer als kansrijk wordt gezien. Wel is er nog altijd ruimte voor één stadshotel met tussen de tachtig en honderd kamers. Dat betekent wel dat er voorlopig niet wordt meegewerkt aan eventuele hotelplannen in de Venlose binnenstad. 'Belangrijk is ook dat het kazerneterrein aanvullend moet zijn op de al bestaande winkelcentra en geen concurrent wordt. In het Kazernekwartier zal dan ook geen retail landen', zegt wethouder Erwin Boom (PvdA, Economische Zaken).
90 miljoen
De tweede fase neemt vervolgens tien jaar in beslag. Dan wordt de keuze gemaakt of de nadruk komt te liggen op woningbouw, onderwijs of ondernemingen. 'We hanteren nu een tempo dat past bij de markt', zegt Pollux. 'Door de tijd te nemen kunnen we ook inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Het laat zich moeilijk voorspellen waar over tien jaar precies behoefte aan is.' Het gaat om een totale ontwikkeling met een prijskaartje van 90 miljoen euro. 47 daarvan komen voor rekening van de gemeente, het restant zijn subsidies en opbrengsten. Maar het belangrijste voor Venlo: het is realistisch. 'Dit is geen megalomaan project, hier is ook vraag naar', weet Boom. De gemeenteraad neemt in januari een besluit over de visie.