Jonge cultuurmakers zien film als alternatief voor groep 8-musical

Een film is zeker in coronatijd een goed alternatief voor de traditionele musical in groep 8 van de basisscholen. Dat vinden vijf jonge cultuurmakers uit de regio die werken aan een project om docenten hierbij te ondersteunen.

Vanwege de coronamaatregelen is er nog allerminst zekerheid op volle zalen bij de opvoering van schoolmusicals voor de zomer. Daarom nam regisseur Yentl Evers het initiatief voor Film Groep8!. In hett project dagen de cultuurmakers docenten uit om samen met de klas een groep 8-film te maken door middel van een digitaal lespakket met uitlegvideo’s, duidelijke teksten en beeld. Dit jaar is een pilot.

Tegelen

Evers hielp vorig jaar mee bij de totstandkoming van een groep 8-film in Tegelen en kwam zo op het idee. Ze verzamelde een aantal jonge cultuurmakers om aan het project te werken. Zo gaat de Blerickse Eileen Bosch het script schrijven, maken muzikanten Koos Franssen en Emiel Ketellapper een eindlied en gaat Peter-Paul Timmermans over video en audio.

Niet allemaal acteren

Bij de schoolmusical is het traditie dat alle leerlingen een rol spelen. Dat hoeft bij de film niet. 'Het is niet vanzelfsprekend dat elke leerling gelukkig wordt van ‘in het middelpunt staan’. Een aantal leerlingen helpt liever achter de schermen met bijvoorbeeld decormaken, kleding of attributen verzamelen. In ons project ligt de nadruk op dat iedereen een passende rol mag vervullen', schrijven de initiatiefnemers.