advertentie

Joeksige tieëd

De term Gouden Eeuw mogen we sinds kort niet meer gebruiken. Doe je het wel, negeer je negatieve kanten van de zeventiende eeuw zoals oorlog, armoede, mensenhandel en dwangarbeid. In het verlengde van de banvloek over de Gouden Eeuw, wil ik aevel het vastelaovesleedje Elf van Elf onder jullie aandacht brengen. 

Zing mee:
‘Elf van Elf,
sprik vanzelf,
kump unne joeksige tièd.’

Joeksige tièd, hoor ik het goed? Hoezo joeksige tièd? Het is nondeju in november vroeg donker en laat licht. Je krijgt er de mismood van. De verwarming moet aan, dus schiet de gasrekening omhoog. Als het sneeuwt, wordt het overal spekglad omdat de gemeente niet meer strooit. Met alle kans dat je op je mörfke valt. Zeker wanneer je vanuit het café naar huis schravelt met un stök in de kraag. Over het eigen risico van de ziektekostenverzekering, hoor je aevel niks in Elf van Elf.

Unne joeksige tièd? Aan miene hak, zag Koeëba! Het is een rottige tièd. Mag ik het menselijke drama van de Verlore Haas in herinnering brengen? Je stapt op de fiets, wil je handschoenen aandoen en blijkt er een te hebben verloren. Iedereen van ons heeft eens door de kou gefietst met één haas. Wat is daar nu zo joeksig aan? En dan heb ik het gaar neet over al die dure feestdagen. Je zit met familie, die je al vlot käök bent wie kalde pap. Dat je na een paar uur niemand naar het leven staat, is een wonder van zelfbeheersing.

Wat te zeggen, tot slot, over het Prinseraoje dat na Elf van Elf begint? Van die mentale inspanning krijg je toch een sjepengkop. Wees gerust het is allemaal schaele wazel. Wij spitse ôs op de joeksige tièd. Het zal mich aevel benieje, welke discussies oplaaien wanneer onze vastelaovestradities tegen het licht worden gehouden door kritische geesten.

Wat anders, het gonst inmiddels al door de stad. Café De Keizer, veurhaer Bonaparte, in de Floddergats krijgt een nieuwe exploitant. Veel babyboomers hebben er herinneringen liggen. Mary Stolker van Bij de Buren steekt over en wordt het nieuwe gezicht achter de karakteristieke teek van Maaskeien. Wièd hoeft Mary niet te verhuizen, want tussen Bij de Buren en De Keizer ligt de smalste getske van Venlo: het Ursulastraatje.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen