#Jocus3Span2020

Slaat jullie allewiels ook de schrik om het hart door de berichten in de media over het coronavirus? Het is ronduit beangstigend. In China waren aafgelaope zaoterdaag in veel steden openbare nieuwjaarsvieringen verboden.

Sinds donderdag is het al een internationale noodsituatie. Hopelijk breidt het zich niet uit naar hier. Ik zie ons straks al vastelaovend vieren met een mondkapje voor. Je moet er niet aan denken. Kösse met un fuuëlke d’r tösse is makkelijker.

Vastelaovend komt eraan gesneld. Nog maar twee ‘Aevels’, inclusief deze, voor ’t Prinseraoje. De spanning stijgt naar het kookpunt. De aanwijzingen wie #Jocus3Span2020 wordt, volgen elkaar in razend tempo op. Uit betrouwbare bron hebben we vernomen, dat tijdens ’t Hofbal op de buun het oude Venlose station als  decorstuk staat. Vandaar ook de tekening van een stoomlocomotief op de uitnodiging voor ’t Hofbal.

Of het een hint is richting de nieje hoeëgheid, betwijfelen de meeste Jocusologe. Hij zou aevel wel aanwezig zijn geweest in café De Locomotief tijdens de geslaagde artiesteaovend van de Herfshane. Dat dan weer wel. De dames van #Jocus3Span2020 dragen op ’t Hofbal een accessoire in de kleur blauw. Heeft het iets te maken met de Blauwe Zaoterdaag? Dat moet dan wel bijna. 

Donderdagmorgen circuleerde het gerucht in ’t stedje, dat de nieuwe hoeëgheid de eigenaar van een café is. Vanzelfsprekend is er exclusief voor ‘Aevel’ wederom een aanwijzing van de Vors. Wat zegt ’t Mirakel van de Mieëuwbaemp deze week? Hae haet de nuuëdige noëte op de zang. Een zanger alzoeë. Combineren we het met de vorstelijke aanwijzing ‘Hora Est’ komen we weer uit bij de man, naar wie we in de eerste ‘Aevel’ wezen. De zanger die gepromoveerd is aan de Narrenuniversiteit en die een Venloos beschavingsoffensief ontketende richting Amsterdam.

Aevel… De Latijnse spreuk 'Hora est' wordt traditiegetrouw uitgesproken door de zogeheten pedel van de universiteit, een functionaris die verantwoordelijk is voor een ordentelijk verloop van academische zittingen en promoties. Voordat de pedel 'Hora est' zegt, stampt hij enkele malen met een pedelstaf op de grond.

Laat ons nu iemand kennen, die uit hoofde van zijn functie in deze periode van het jaar, regelmatig met een staaf op de grond stampt. Een man, die daardoor als vanzelf in het middelpunt staat. Een kandidaat hoeëgheid, die gezegend is met een goede zangstem… en die achter zijn huis een privé-kefee heeft.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx