advertentie

#JOCUS3SPAN19

Zo, het Prinseraoje is echt begonnen. Het zoemt en sist door de stad, wie een fosforgranaat uit de oorlog. De vorige week hadden we het erover, dat een naokommeling van Atlas tot #Jocus3Span19 zou gaan horen. Jan Hendrikx liet weten, dat de mythologische Atlas zeven dochters had. Volkomen juist. Zonder de naam van deze mogelijke adjudant te verraden, zou ik het volgende eraan willen toevoegen: de Venlose Atlas had aevel zeuns van wae d’r eine Huibaard is gewaore.

Het Mirakel van de Mieëwbaemp, de Vors dus, kan ons ook op het verkeerde been hebben gezet. Afgelopen twee jaar is hij een grootmeester gebleken in het leggen van dwaalsporen. Juist omdat het een jubileumjaar is, kan hij er voor hebben gekozen om de hoeëgheid uit de boezem van Jocus te kiezen. Veel Jocusologe zijn daarvan overtuigd. Vaak wordt de naam genoemd van een prominent Jocus- bestuurder met beroepshalve een prachtig balkon. En een alt-ome dae vratte kòs aafbaeje. De Jocusoloog doeën beej de Vors heeft mij op het hart gedrukt, niet meer dan dit los te laten.

Wie wederom hoog op het lijstje staat als haos hoeëgheid is Joep Schouren. Hij was uitgebreid te zien in de documentaire ‘Helden van het hoogwater’ van Bas Nollé. Hij sprak met een gemak en zelfverzekerdheid een Jocusprins eigen. Afgelopen dinsdag lag de uitnodiging voor ’t Hofbal in de brievenbus in de vorm van een kubus. Kunnen we daar iets uit concluderen? Aan miene hak, zag Koeëba! In de 2x11 jaar van ’t Prinseraoje zijn we erachter gekomen, dat er geen verborgen boodschap besloten ligt in de uitnodiging. Waar we ons vizier op moeten richten, is de Jaorvergadering van De Waus maandag in Grenswerk. #Jocus3Span19 is daar hoogstwaarschijnlijk vertegenwoordigd. Wanneer ze die avond geen mutsen moeten passen in Bels.

We hadden het aevel over de fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. ’t Stedje van lol & gewaer was er uitgebreid mee in het nieuws. Voor ons is granaatligger Xavier Lucassen een held en aspirant-kandidaat Venlonaer van ‘t Jaor 2019. Godzijdank is de granaat niet afgegaan. Waar hij wel ontplofte, is in de media.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen