advertentie Viecuri Mooi

Japanse exoot neemt langzaam de Venlose buitenruimte over

De gemeente bindt de strijd aan met de Japanse duizendknoop. Want deze exotische plantensoort zomaar door laten woekeren kan leiden tot grote schade, zo schrijft de gemeente.

De plant is inmiddels op 59 plekken binnen de gemeente gesignaleerd. Op 29 plekken is de prioriteit hoog, daar is al schade aangericht of valt binnen korte tijd schade te verwachten. Want behalve dat de Japanse duizendknoop met zijn enorme bladerdek het zonlicht van andere planten wegneemt, is de plant met zijn enorme groeikracht ook in staat riolering, beton of asfalt te breken en kabels en leidingen onder de grond te verdrukken.

Woekeren

'De Japanse duizendknoop is een jaar of dertig geleden geïmporteerd als fraaie tuinplant. Via het tuinafval heeft deze soort zich naar de openbare ruimte kunnen verplaatsen en bij een gebrek aan natuurlijke vijanden kan de plant daar woekeren', zegt plantenexpert Jan Mooren. 'Het probleem bij deze plant zit vooral onder de grond; het zijn de wortels die overal hun weg weten te vinden en alles wat in de grond zit naar boven weten te halen.' Toegevoegde waarde heeft de plant voor de buitenruimte niet. 'Ik heb er nog nooit insecten op gezien', zegt Mooren. 

Lange adem

Het bestrijden van de duizendknoop is een traject van de lange adem, schrijft de gemeente in haar plan van aanpak. 'Het in een keer verwijderen is bijna niet mogelijk omdat ook maar de kleinste delen van de plant die achterblijven genoeg groeikracht bezitten om zich in de toekomst weer tot een nieuwe groeihaard te ontwikkelen', zo staat te lezen. Mooren zou dan ook pleiten voor een praktische instelling. 'Daar waar de plant schade aanricht moet de duizendknoop natuurlijk weg. Maar waar ruimte is, zou je hem gewoon kunnen laten groeien en bloeien. Want het blijft natuurlijk wel een mooie plant die fraaie bloemen krijgt.'