advertentie VieCuri Mooi

Jaar cel geëist tegen ontuchtverdachte Sjaak S.

Justitie heeft in de rechtbank in Roermond een jaar celstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk, geëist tegen handbalcoach Sjaak S..

De 62-jarige S. stond vandaag voor de rechter op verdenking van ontucht met een verstandelijk beperkt, minderjarig meisje, dat speelde in het extra-team van HandbaL Venlo.

Strelen en betasten

De verdachte zou zich over een langere periode schuldig hebben gemaakt aan de ontuchtige handelingen. S. zou daarbij met regelmaat de borsten van het minderjarige meisje hebben betast en gestreeld. Aan de ontucht kwam pas een eind nadat de verdachte door twee wandelaars betrapt werd in een bos bij Hout-Blerick.


Meerdere keren per week

Sjaak S. bevestigde de handelingen in de rechtszaal vandaag. Op de vraag hoe vaak dit is gebeurd, zei hij er geen getal op te kunnen plakken. ‘Het gebeurde eerst minder vaak, later steeds meer. Soms een keer in de week, soms meerdere keren.’ Volgens S. startte het misbruik in de zomervakantie van 2017. Meestal in de sporthal in Venlo en ook tijdens een handbaltoernooi elders. 

Geen seksueel motief

Opvallend was dat S. verklaarde geen seksueel motief te hebben voor de ontucht. ‘Er was geen sprake van seksuele intentie of erotiek. Ik was vooral op zoek naar geborgenheid. Ik heb iedere keer het idee gehad dat ze het fijn vond. Heb daar ook altijd naar gevraagd.’ 

Ondanks dat de verdachte aangaf dat hij wist dat hij iets deed wat niet klopte, kon hij niet stoppen. ‘Ik had tegen mezelf moeten zeggen: dit kan niet. Maar dat lukte niet. Natuurlijk heb ik het leeftijdsverschil gezien, maar de situatie was zo gegroeid. Ik kon daar geen weerstand aan bieden. Ze stond ook vaak op me te wachten.’

Vertrouwensband

De Officier van Justitie laakte die reactie van de verdachte. ‘Er zijn ergere dingen dan betasten en strelen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om het schaden van de vertrouwensband en wat dat geestelijk met je doet. Het slachtoffer heeft daar ook veel last van gehad.’ De verdachte was meer dan een gewone judo- of handbaltrainer, stelde de officier. Er wordt in zo’n rol ook meer aandacht besteed aan gedrag en de manier van omgaan met sporters met een beperking. S. heeft misbruik gemaakt van die relatie.

Spreekrecht

Het slachtoffer was in de rechtszaal aanwezig en maakte gebruik van haar spreekrecht. Er werd een verklaring opgelezen die zij samen met haar therapeut had opgesteld. Het slachtoffer verklaarde hierin dat ze het niet vond kunnen wat hij had gedaan. ‘Jij hebt mijn vertrouwen misbruikt. Ik dacht dat je een vriend was. Je dacht dat ik het niet zou vertellen. Je hebt je daarin vergist. Jij was stout.’ S. reageerde dat hij zich kon voorstellen dat ze daar zo op terugkijkt. ‘Maar ik heb me dat niet gerealiseerd, ook niet dat ze daarmee rondliep.’

Tweede slachtoffer

Er was nog een tenlastelegging over een tweede pupil. Die zou begin 2017 ook door S. zijn betast en in haar borsten zijn geknepen. S. verklaarde hierover dat het meisje zichzelf te dik vond en dat hij haar daarover gerust had willen stellen. Hij bekende daarbij haar borsten te hebben aangeraakt, waarna de pupil zich losrukte.

 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte lijdt aan een autismespectrumstoornis. Hierdoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De officier heeft hier rekening mee gehouden in de strafeis. Een seksuele stoornis is niet aangetroffen. 

‘Voorwaardelijke straf passender’

De advocaat van S. stelde dat er voldoende alternatieven zijn voor een kortdurende gevangenisstraf. Hij pleitte voor een werkstraf in combinatie met een voorwaardelijke celstraf. Hij opperde eventueel een langere proeftijd, bijvoorbeeld drie jaar om langdurige monitoring door reclassering mogelijk te maken.