advertentie Miso Oriental Header

Is er een toekomst voor de ambachtelijke bakker?

Het is de week van de Limburgse ambachtelijke bakker. Juist die bakkerijen verdwijnen één voor een. Het bakkersvak dreigt langzaam uit te sterven.

Concurrentie van supermarkt

Het is die kleine zelfstandige bakkerij uit de straat waar je vers gebakken brood haalt. Vroeger was dat meer dan normaal, tegenwoordig gebeurt het steeds minder. ‘We vechten echt tegen het gemak’, zegt Patrick Pijpers van bakkerij Pijpers in Blerick. ‘Mensen nemen liever brood mee uit de supermarkt, dan dat ze een extra blokje om maken langs de bakker.’ Bakkerij Pijpers bestaat al sinds 1937 en is tot nu toe altijd van vader op zoon doorgegeven. ‘Het gaat goed hier, we hebben niets te klagen’, zegt Pijpers. 

Geen overnamekandidaat

Dat het aantal bakkerijen slinkt, is volgens de vader van Patrick, Twan Pijpers, verklaarbaar. ‘Er zijn veel bakkers die wegvallen omdat er niemand is die de bakkerij overneemt of erin investeert’, zegt Twan Pijpers. ‘Toch ben ik ervan overtuigd dat mensen altijd behoefte houden aan een bakker. De kwaliteit van een bakker is zoveel beter dan die van de supermarkt’, voegt hij toe.


Dromen

Het slinken van het aantal bakkerijen houdt sommige dromen niet tegen. Ruben Lambi opende vier jaar geleden een bakkerij met vestigingen in Venlo en Meerlo. ‘Voor het geld moet ik het niet doen, maar dit is mijn passie en ik wil iedere dag weer iets bijzonders uit de oven halen’, zegt hij. Voor de stagiaire van Lambi is het wel duidelijk: ‘De klassen zijn nog maar klein en de meesten gaan voor banket’. Hij is een van de weinigen op de opleiding die zich nog specialiseert in brood. Toch wil de stagiaire, net zoals Lambi, ooit een eigen bakkerij beginnen.