advertentie Obesitas

Inval in Tegelen in groot maffia-onderzoek

De FIOD en de politie zijn vanochtend vroeg ingevallen in Tegelen. De inval houdt verband met een groot internationaal onderzoek van justitie en politie tegen de maffia.

Bert Langerak, directeur opsporing van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) liet op een persconferentie weten dat er vanochtend invallen zijn geweest op meerdere plekken in Nederland. In Den Haag, Zoetermeer, Amstelveen, Amsterdam, Velsen, Rotterdam, Sittard en Tegelen vielen de opsporingsdiensten binnen. 

In Nederland zijn vijf verdachten aangehouden. Vier van hen hebben de Nederlandse nationaliteit, één de Italiaanse. In heel Europa zijn 90 man aangehouden.

'Ndrangheta

Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, Duitsland, België en Italië en richt zich op de maffiaclan 'Ndrangheta. Deze misdaadorganisatie uit Calabrië houdt zich bezig met cocaïnesmokkel, witwassen, omkopen en geweld. Het onderzoek begon bij de verdenking van witwassen bij twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray. Eén van de eigenaren had een maffia-achtergrond.

 

De 'Ndrangheta is de machtigste en rijkste maffiagroepering. 

Drugs en geld

Bij de invallen in Nederland hebben de opsporingsdiensten 140 kilo xtc aangetroffen, drie- tot vierduizend kilo cocaïne en twee miljoen euro. Dat is samen met laptops, telefoons en administratie in beslag genomen.

Het zwaartepunt van de actie ligt net over de grens in Noordrijn-Westfalen. Met name rond Duisburg concentreet zich een sterke afvaardiging van de maffia. Van de 47 verdachten in die regio zijn er ruim vijftien gearresteerd. Er is ook zes miljoen euro in beslag genomen in Duitsland. 

De invallen van vandaag zijn het resultaat van een intensief onderzoek genaamd Pollino, dat al in 2016 is gestart. De FIOD onderzocht de Ndrangheta in Nederland al sinds 2014.