advertentie

Grote incidenten blijven uit bij KOZP-demonstratie

Zo’n 150 demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben vanmiddag op het plein voor het Limburgs Museum zonder grote incidenten hun boodschap naar voren kunnen brengen.

Er was een grote politiemacht ter plekke om tegendemonstranten uit de buurt te houden. Tot een confrontatie tussen de twee groepen kwam het niet. 

Muziek en leuzen

Bij de KOZP-demonstranten is de sfeer gemoedelijk. Iedereen draagt wel iets bij zich om zijn boodschap duidelijk te maken. Ballonnen met “Piet is racisme”, zelfgemaakte bordjes die refereren aan Blak Lives Matter of borden met “Stop Blackface”, “Grijze Piet is racisme” en “Venlo kin ‘t”
Ook aan de coronamaatregelen wordt gedacht. Regelmatig wordt gevraagd om afstand te houden en iedereen draagt mondkapjes. Tussen speeches over gelijkheid en het recht om dat op te eisen en het scanderen van leuzen, dansen de aanwezigen op muziek van Fela Kuti.

Grote afstand

Zo’n honderd meter verderop bij de Keulsepoort hebben tegendemonstranten zich verzameld., Een vrouw verkleed als Zwarte Piet danst voor de groep van zo’n 200 mensen. Af en toe wordt er iets geroepen, maar de grote afstand tussen de twee groepen voorkomt een confrontatie. De politie is in groten getale aanwezig. Te voet te paard en met de fiets. Ook staan ME-busjes op de verschillende toegangswegen, maar die hoeven vanmiddag niet te worden ingezet. Een enkele provocatie is er wel.
De vrees dat rechts-extremisten de bijeenkomst zouden kapen blijkt onterecht. De aanwezigen zijn Venlonaren met een andere mening.

Als de demonstratie een uur aan de gang is, druipt een groot deel van de tegendemonstranten af. Bij de KOZP-aanhangers komt dan juist nog een extra groep jongeren aan die blijkbaar vertraging had opgelopen.