advertentie Miso Oriental Header

In Venlo worden voor raadsleden straks ook de 'oortjes' vergoed

Raadsleden die geluidsoortjes nodig hebben kunnen die straks declareren bij de gemeente. Dat is ongewenst vindt de SP, maar de coalitiepartij stond alleen in een discussie die volgens EENLokaal-fractievoorzitter Luud Pieko meer leek op een gesprek in de kleuterschool.

Het was al laat woensdagavond toen in de voorbereidende raadsvergadering als laatste punt de nieuwe verordening voor raadsleden werd behandeld. Het gaat om een verordening die door het Rijk is opgesteld om de rechten voor raadsleden landelijk gelijk te trekken en het werk aantrekkelijker te maken. Het is aan de gemeenteraden om daarmee in te stemmen. 

Vergoeding

De nieuwe verordening voorziet bijvoorbeeld in een extra toelage voor raadsleden die zitting nemen in een onderzoekscommissie van de raad, de mogelijkheid extra (niet-politieke) scholing te krijgen of een vergoeding van de reis- en verblijfskosten buiten de gemeente. Maar dus ook het gebruik van ICT-middelen en bijbehorende abonnementen. 'Computeroortjes worden straks vergoed, dat moeten we niet willen', betoogde SP-raadslid Ton Heerschop.

Schandalig

'Wakkert zo'n reisvergoeding niet het reisgedrag van raadsleden aan? We hebben al fractiebudgetten en een raadswedde, daar kun je dit soort zaken ook mee betalen. Als ambtsdragers moeten we soberheid betrachten. Dat betekent geen extra potjes voor vergoedingen naast de reguliere budgetten', aldus Heerschop. Maar zijn bijdrage schoot met name coalitiegenoot 50PLUS in het verkeerde keelgat. Fractievoorzitter Natascha Kroonstuiver noemde de bijdrage van Heerschop schandalig. 'Raadsleden ontzeggen zich al van alles. Meneer Heerschop schetst een verkeerd beeld. Ik word hier voor de tweede keer in één week tijd door de SP geschoffeerd.'

EENLokaal-fractievoorzitter Luud Pieko wilde de boel weer sussen. 'Kom op jongens, we zijn toch geen kleuterschool. Jaren geleden is inderdaad besloten om de pc voor raadsleden af te schaffen, maar deze raad heeft nu anders besloten.'