advertentie VieCuri Mooi

In tijden van corona (3)

Het is morgen drie weken geleden. De persconferentie, waarin we te horen krijgen dat scholen, kinderopvang en horeca tot 3 april dichtgaan.

Wat verontrustend was, wordt op slag diepe ernst. Het coronavirus pakt zich onheilspelend samen boven het stilgevallen voorjaar. Ons leven gaat op pauzestand, ’t stedje zal leger en leger raken. Wie tijdens de persconferentie in een café of restaurant is, moet binnen een half uur buiten staan.

In Take Five wilde niemand het geloven. Bert van den Bergh volgde de persconferentie thuis op de televisie. Hij belde naar zijn zaak, waar Frank Holla nietsvermoedend aan het werk was. De kastelein van dienst en de aanwezige klanten dachten in eerste instantie, dat het een practical joke was. Aan miene hak, zag Koeëba! Het bleek echt zo te zijn. De tap ging dicht, de verbouwereerde klanten rekenden af en het licht ging uit. Afgelopen donderdag had ik Bert van den Bergh aan de telefoon. Hij heeft begrip voor de maatregelen. Hij spoojt zich aevel om te zeggen, dat de sluiting niet te lang moet gaan duren. Veel kosten lopen door en er komen geen pupkes binnen. Collega’s en andere middenstanders uit de binnenstad hebben het nog moeilijker. Hoe zal het zijn, straks, wanneer de intelligente lockdown voorbij is? Zonder een antwoord te weten, nemen we afscheid.

CityCinema is ook gesloten. Begin maart hebben we er een filmvoorstelling verzorgd over de bevrijding van Venlo. Door alle gebeurtenissen lijkt het een eeuwigheid geleden en niet pas een maand. Joep Caubo vertelt aan de telefoon dat hij en zijn medewerkers van de nood een deugd maken. Ze zijn bezig met een meer dan grondige voorjaarsschoonmaak van alle zalen. Stoel voor stoel wordt onder handen genomen. Joep heeft eerder een lange sluiting meegemaakt. Het was in 1993, in de kersttijd nog wel. De drukste periode van het jaar voor bioscopen wereldwijd. Mooder Maas was ’t stedje binnengedrongen. Er is een groot verschil met nu. Destijds trof het niet alle Nederlandse bioscopen, maar slechts een handvol in Limburg. Voor CityCinema geldt aevel hetzelfde als voor Take Five. Laat er gauw licht zijn aan het einde van de tunnel.

In deze onzekere tijden van corona zoeken we döks naar woorden. We vinden die in het liedje Ik höf mien glaas van Frans Boermans. Zijn wens is die van ons allemaal geworden: gezondheid luuj, det ’t Venlo good maag gaon!

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx