advertentie Obesitas

In tijden van corona (2)

Ons leven is in korte tijd compleet ontwricht. Mensen zijn onzeker, angstig zelfs. Niemand die dit ooit heeft meegemaakt.

In het begin van het jaar keken we met verbazing naar wat in China gebeurde. De lockdown van Wuhan - een miljoenenstad waarvan we nog nooit hadden gehoord - was vooral onwerkelijk. Laten wij hier maar gewoon doen, dan doen we al gek genoeg. We hoopten, dat de Chinese plaag het Westen onberoerd zou laten. Die hoop bleek ijdel, in januari en februari dook corona op in verschillende Europese landen. Niet goed geïnformeerd, stortten we ons vol overgave in de vastelaovend. Of het virus in die dagen incognito rond heeft gedoold? Zoals in Noord-Brabant? Niemand die het weet. Met de kennis van nu zouden velen aevel thuis zijn gebleven.

In de harde tijden van corona zoeken we naar verzachting en stellen ons open voor het moois wat opbloeit. Letterlijk ook. Op veel plekken zorgt bloesem ervoor dat ‘t gemood een beetje opfleurt. In de Burgemeester Bloemartsstraat bijvoorbeeld vind je een driehoekig speelveldje. Aan een zijde staat momenteel een rijtje sierkers prachtig in bloei.

In Japan zouden dit de weken van de sakura-festivals zijn. Ook daar aevel heerst corona. De sakura is de sierkers en als die bloeit, gaan Japanners massaal naar parken om dit met elkaar te vieren. Er worden borrels, picknicks, minifestivals en trouwpartijen onder de bomen georganiseerd. De bloemetjes symboliseren de lente, een nieuw begin. Omdat de bloei zo kort is, herinneren ze ons er ook aan hoe fragiel het leven is. Nu vakantiereizen onmogelijk zijn, zoeken we om ons heen naar het bijzondere. De dichter Leo Vroman schreef:

‘want wie wijs luistert
hoeft niet op reis:
het paradijs
fluistert
overal’.

Het is een strofe uit het gedicht Uit Slaapwandelen en de bemoedigende wijsheid die in de woorden besloten ligt, is ook op ‘t stedje van toepassing.

Er bloeit ook figuurlijk veel moois op in deze tijden van corona. We geven vorm en inhoud aan een nieuw samen, nu het samen dat zo vanzelfsprekend was, is weggevallen. Grote en kleine initiatieven dragen bij tot die saamhorigheid. Dat is hoopvol licht in donkere dagen.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx