advertentie

In tijden van corona

Onze wereld is compleet veranderd. In nog geen drie weken tijd. Op dinsdag 3 maart vielen we elkaar in de armen, opgetogen als we waren dat de twee bevrijdingsvoorstellingen voor het stadhuis zo’n succes geworden waren. Voorstellingen met zoveel publiek zijn inmiddels verboden.

Elkaar omhelzen lijkt een variant op Russische roulette. We blijven allewiels op anderhalve meter sociale afstand van elkaar. Afgelopen zaterdag vervolgden we een wandeling rond de Wienberg. We spraken met Sofi Tachalov, het medium dat er woont. We hadden het over de corona-pandemie, dat weer wel. Vervolgens gingen we argeloos een glas speciaal bier kloeke in café ‘t Gildehoes. Door alles wat in de tussentijd is gebeurd en het razend tempo waarin het zich heeft voltrokken, lijkt het een eeuwigheid geleden. Toch was dat glas bier pas vorige week zaterdag. 

De horeca is gesloten en steeds meer winkels volgen. De binnenstad is verstild, tot stilstand gekomen. De lol en ’t plezeer zijn uit ’t stedje weggesijpeld. Woensdagmiddag fietste ik over de Goltziusstraat. Het was een zonovergoten dag. Normaal moet je als fietser goed letten op het verkeer en op de geparkeerde auto’s, waaruit pardoes mensen kunnen stappen. Nu hoefde het aevel niet. Je zou bij wijze van spreken midden over de straat hebben kunnen fietsen. Bij het Monseigneur Nolenspark hoorde ik een merel uitgelaten fluiten. Zo onwerkelijk stil was het.

Ik was op weg naar grafisch ontwerper Maarten Vijgenboom en zijn compagnon Hay Haanen. Al een halve eeuw gaan ze haos iedere dag na het werk nog even naar het café. Smeis is dat pas in het begin van de nacht. Als andere mensen onder de pölf liggen. Vijftig jaar kroeglopen in Venlo is een odyssee van lokale omvang langs etablissementen als bijvoorbeeld café Suisse, De Witte, ’t Fleske, de Blauwe, Jan van de Pièp, Take Five en de Loco. Tijden van corona zijn tijden van naar elkaar omzien. Ik wilde weten hoe het ze verging nu het nachtelijk ritueel abrupt tot stilstand was gekomen. Maarten Vijgenboom vertelde, dat hij voor het eerst van zijn leven in een supermarkt zes blikjes bier had gekocht. Het is nieuws van niks tussen alle beklemmende berichten over de coronarampspoed. Het illustreert aevel toch dat onze wereld compleet veranderd is.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen