In het voorjaar pas meer duidelijkheid voor bewoners Laerbroeck
Bewoners van Laerbroeck in Hout-Blerick weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Een bewonersbijeenkomst afgelopen maandag heeft nog geen zekerheid kunnen geven over de dijkversterkingsplannen in hun woonomgeving.
In 2019 gaf de minister groen licht voor de dijkversterkingsplannen in onze gemeente. Die gaan ervan uit dat Laerbroeck - tussen Hout-Blerick en Baarlo - buitendijks gebied wordt. Dat betekent dat veertien huishoudens in dit gebied, plaats moeten maken voor de uitbreiding van het overstromingsgebied voor de Maas. Eind 2022 zou er al duidelijkheid komen voor de bewoners, maar die laat nog altijd op zich wachten.
Frustratie
Het uitblijven van duidelijkheid zorgt voor frustratie. ‘Het is vooral erg frustrerend dat het zo lang duurt', zegt Pieter Vercoulen van de dorpsraad in Hout-Blerick. ‘Stel dat je hier een huis hebt, dan wil je weten waar je aan toe bent. Of je nog kunt gaan verbouwen of niet. Mensen die hier weg willen krijgen nu hun huis niet verkocht.’
Honderd miljoen
De reden dat het zo lang duurt komt volgens Sabine Kern, programmadirecteur Hoogwater Beschermingsprogramma Waterschap Limburg, doordat het plan gedragen wordt door veel partijen. Waterschap Limburg werkt in dit project samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Provincie Limburg en de gemeenten Peel en Maas en Venlo. Ook de veranderde situatie in de wereld werkt niet mee aan een snelle voortgang van het proces. Door gestegen kosten is het project een stuk duurder dan voorheen geraamd. De kosten voor de dijkversterking tussen Baarlo en Hout-Blerick overschrijden nu al dik de 100 miljoen euro.
Voorjaar
Maar volgens Kern gaan de gesprekken nu wel echt beginnen. ‘Het vraagt om de juiste afstemming tussen de verschillende partijen. Die hebben we nu bereikt. Als minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat begin april akkoord gaat met het instemmingsbesluit, dan starten in het voorjaar de gesprekken met omwonenden. Dan gaan we in gesprek met de buurtbewoners en worden taxaties gemaakt. Bewoners kunnen dan kijken wat ze daarmee willen doen. Ze kunnen akkoord gaan met verkoop of afwachten en kijken hoe het verder gaat in de planfase.’
Als alle plannen verlopen zoals ze op papier staan, moet het project van de dijkverlegging tussen Baarlo en Hout-Blerick in 2030 voltooid zijn.