Huizen in Venlo schaarser en duurder

Er staan steeds minder woningen in Venlo te koop en de huizen die beschikbaar zijn, worden voor steeds hogere prijzen verkocht. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Vooral tussenwoningen wisselen van eigenaar voor veel meer dan de vraagprijs. Gemiddeld wordt er ruim vier procent overboden. Op een huis van twee ton gaat het dan al gauw om een kleine 10.000 euro. Ook hoekhuizen (bijna twee procent), twee-onder-een-kapwoningen en appartementen (beide categorieën ruim twee procent) worden voor een hogere prijs dan de vraagprijs verkocht. Alleen voor vrijstaande woningen geldt dat niet. Op appartementen wordt al sinds het derde kwartaal van 2019 structureel overboden, voor de andere woningtypen is die ontwikkeling pas sinds het eerste kwartaal van dit jaar zichtbaar. 

Minder te koop

Uit de cijfers van de NVM blijkt dat het aantal woningen dat te koop staat, daalt. De daling is het sterkst te zien bij vrijstaande woningen. Stonden er in het tweede kwartaal van 2019 nog tachtig te koop, daar is dat begin dit jaar gedaald naar ongeveer twintig. Het aantal te koop staande twee-onder-een-kapwoningen daalde in die periode ook sterk, van 25 naar 11. Ook bij tussenwoningen (van ruim dertig naar net geen twintig) en appartementen (23 naar elf) daalde het aanbod sterk. 

Appartementen duur

Opvallend in de cijfers is dat appartementen relatief duur zijn. Gemiddeld genomen kost een appartement 2,5 ton in de gemeente Venlo. Dat is meer dan er gemiddeld wordt betaald voor een tussenwoning en bijna net zo veel als voor een hoekhuis. De prijs voor een twee-onder-een-kapwoning steeg naar ongeveer 320.000 euro, ongeveer 75.000 euro meer dan een jaar geleden. Voor een vrijstaand huis betaalde de huizenzoeker in Venlo begin dit jaar ruim een ton meer dan een jaar geleden.