Horeca blij met eerste stap, maar 'geld wordt er niet verdiend'

De horeca moest de deuren maar liefst een half jaar gesloten houden. 'Als je dat vooraf had voorspeld, was ik ermee gestopt', zegt horecaondernemer René Evers. Hij is net als veel collega's blij dat de terrassen volgende week weer open mogen.

Vanochtend reed voor het eerst in lange tijd weer eens een tankwagen van een bierbrouwer door de stad. De chauffeur wordt nog net niet met gejuich begroet als hij uit zijn vrachtauto stapt. 'Gisteren belden er al enkele ondernemers om te bestellen maar vandaag merk je dat iedereen overstag is nadat het hoge woord eruit was', zegt hij. Deze ochtend rolt hij de bierslang uit voor Old Dutch. 'Gelukkig wel', zegt uitbater René Evers. 'Het werd ook weer tijd na ruim een half jaar.'

Eerste stap

Even verderop aan de Werf maakt personeel van gelijknamig restaurant de trappen aan de Maas schoon. Bloembakken worden bijgevuld met zand en het terrasmeubilair wordt schoongemaakt. Sinds het nieuws over de versoepelingen werd aangekondigd is de horeca volop bezig zich klaar te maken voor de heropening. 'Het is een eerste stap', zegt Marc Hesselmans van café De Locomotief. 'Het is een begin en ik hoop dat we snel de volgende stap kunnen maken.' 

Geld wordt er niet verdiend

• Marc Hesselmans over de opening onder restricties

Voorlopig gelden de restricties dat de terrassen open mogen van twaalf tot zes en er maximaal 50 gasten per zaak mogen zitten. Voor de ene zaak biedt dat meer perspectief dan de andere. Zo is café De Locomotief ook voor een groot deel afhankelijk van avonden, met name in de weekenden, maar op die momenten mag de kroeg nog niet open. Hesselmans: 'Geld wordt er niet verdiend maar ik vind het wel fijn om weer te doen waar we goed in zijn en dat is onze gasten in de watten leggen en gastvrij zijn. Dat zijn we bijna een jaar niet geweest en dat is toch wel een gemis in de stad.' Old Dutch transformeert na vijven in een Italiaans restaurant en dan is er met de huidige regels nog maar een uurtje over. 'Dus het kan goed gebeuren dat we om zes uur de mensen van het terras moeten sturen als ze nog aan het eten zijn', zegt Evers. 'Maar we gaan wel open. Het wordt mogelijk om vooraf online te reserveren en je eten uit te kiezen, zodat mensen ook echt direct aan kunnen schuiven als ze om vijf uur hier zijn.'

Vertrouwen

Gisteravond kwam het hoge woord er dan eindelijk uit dat de terrassen weer open mogen. Een versoepeling die al enkele keren werd genoemd, maar telkens vooruit werd geschoven. Tot frustratie van Hesselmans. 'Ik luister eigenlijk al niet meer naar de data. Ons is zoveel gezegd het afgelopen half jaar. Steeds werd de keutel teruggetrokken. Ik weet nu dat we volgende week open gaan en toch zit er in het achterhoofd een stemmetje. Zal het dan wel echt zo zijn?'

En dan is er ook nog zoiets als het weer dat roet in het eten kan gooien. De voorspellingen zien er vooralsnog niet al te best uit. 'Maar dat hebben we niet in de hand,' zegt Evers. Ondertussen zijn de biertanks in zijn kelder weer gevuld. 'Er kan weer gedronken worden.'