Hoogwaterdraaiboeken na twee jaar nog steeds niet klaar
De draaiboeken die opgesteld werden na het hoogwater van juli 2021 zijn na twee jaar nog niet afgerond. Dat schrijft wethouder Frans Schatorjé aan de gemeenteraad.
‘De draaiboeken zijn dynamische documenten en zijn nog niet compleet', laat de wethouder weten. 'Een aantal onderdelen moet nog gedetailleerder worden uitgewerkt, zoals een verkeersplan en een evacuatieplan. Daarom worden de huidige draaiboeken nu nog niet ter besluitvorming aangeboden aan het College van Burgemeester en Wethouders.’
Dorpsraden
Na het hoogwater twee jaar geleden besloot de gemeente om per dorpskern een apart hoogwaterdraaiboek te maken. Dit omdat niet alle stadsdelen dezelfde problemen ervaren tijdens een hoogwatersituatie. Die draaiboeken hadden al klaar moeten zijn. Afgelopen januari uitte diverse dorpsraden nog kritiek op de gemeente dat het zo lang duurde. De gemeente deed toen de belofte dat de draaiboeken in maart in het college zouden worden besproken.
Verbeterpunten
Wel zijn er al een aantal verbeterpunten naar buiten gebracht. Een van die punten is de communicatie bij een hoogwatersituatie. ‘De informatie rondom stappen en acties over hoogwater moet sneller en duidelijker gedeeld worden met de inwoners', schrijft Schatorjé in de brief. 'Belangrijk is dat er één aanspreekpunt in de gemeente beschikbaar is voor de hoogwaterwerkgroepen.’
Communicatie
Ook blijkt uit de brief van de wethouder dat de communicatie naar de burgers moet worden verbeterd. Zo moeten bewoners die buitendijks wonen in de wijken die mogelijk overlast gaan krijgen, per brief worden geïnformeerd. Ook wil de gemeente op haar eigen website een blog bijhouden, in het geval dat er een hoogwatersituatie zich gaat voordoen. Op die blog komt informatie die afkomstig is van Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio en Waterschap Limburg voor zover die relevant is voor de bewoners van de gemeente Venlo.
Voorlichting
Ook moeten de burgers in de risicogebieden beter worden voorbereid op een hoogwatersituatie. Daarvoor gaat de gemeente een flyer maken om bewoners te informeren over belangrijke zaken waar ze mee te maken kunnen krijgen bij een dreigende situatie. Daarnaast krijgen ze tips over hoe ze zelf vooraf maatregelen kunnen treffen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.
Momenteel wordt er nog gesproken met de betrokken dorps- en wijkraden. In oktober van dit jaar moeten de hoogwaterdraaiboeken echt klaar zijn.