Hondenbelasting afschaffen of uitgeven aan de hond? Dat is de vraag
Je kunt er de klok op gelijkzetten: vergadert de Venlose gemeenteraad over de begroting of zoals deze week over de kadernota, komt de vraag op tafel wat te doen met de hondenbelasting?
Grootste ergernis van die belasting: het geld dat een hondenbezitter aan de gemeente moet afdragen verdwijnt in de grote pot die algemene reserve wordt genoemd. Je betaalt dus voor een hond, maar het half miljoen dat daarmee wordt opgehaald kan door de gemeente net zo makkelijk worden uitgegeven aan prullenbakken, groenvoorziening of strooiwagens.
Afschaffen
Allemaal goede investeringen natuurlijk, maar eerlijk is het niet. Dat vinden vooral EENLokaal en PVV, de twee partijen die de afgelopen jaren het vaakst het thema hondenbelasting op de politieke agenda hebben gezet. De PVV volgt al jaren dezelfde koers: afschaffen die belasting. Zo ook woensdagavond bij monde van raadslid Denis Donders. Maar op het moment dat de partij dat voorstelt, vraagt de rest van de gemeenteraad hoe dat dan betaald moet worden. Want ook als je geld niet meer stort in de algemene reserve moet je van de gemeenteraad aangeven hoe je eenzelfde bedrag als de hondenbelasting toch jaarlijks toevoegt aan die reserve.
Meevaller
De PVV kwam dit jaar met een financiële dekking in de vorm van de financiële meevaller in de begroting van afgelopen jaar. Er is geld over omdat er minder is uitgegeven dan aanvankelijk begroot. Het probleem is dat de hondenbelasting een structurele bron van inkomsten is voor de gemeente, terwijl deze meevaller incidenteel is. Mis, betoogde Donders. Venlo geeft al jaren te weinig geld uit en houdt dus ieder jaar geld over. Een redenering waarvan ook Donders wel weet dat de gemeenteraad daar niet in meegaat. Ook deze ronde zal de PVV de hondenbelasting naar alle verwachting niet afgeschaft krijgen.
Melkhond
EENLokaal heeft in fractievoorzitter Luud Pieko niet alleen een fervent hondenbezitter, maar ook een raadslid dat om de zoveel tijd rammelt aan de hondenbelasting. Het verschil met de PVV is dat Pieko een stuk pragmatischer is. Als raadslid introduceerde hij jaren geleden het begrip melkhond om de in zijn ogen onrechtvaardige hondenbelasting te beschrijven. Die belasting werd immers ingevoerd in een tijd dat de hond nog een lastdier was. Aangezien de viervoeter die functie al jaren niet meer heeft is de hondenbelasting volgens Pieko voor gemeenten een melkkoe, en de hond dus een melkhond.
Hondenplan
Ook Pieko pleitte ooit voor afschaffing van de belasting. Hij maakte toen dat niet haalbaar bleek met collega-raadsleden succesvol werk van het structureel verlagen van die belasting. Woensdagavond presenteerde hij een plan van aanpak voor de inzet van die hondenbelasting. De coalitie sprak vorig jaar al af dat de hondenbelasting ook ten goede moest komen aan honden. In het plan van aanpak deed EENLokaal al concrete voorstellen. Een taskforce van twee boa's bijvoorbeeld. Die zou hondeneigenaren moeten beboeten wanneer hondenpoep op plekken blijft liggen waar dat niet gewenst is, en fietsers als ze over hondenpaden rijden. De boa's kunnen bovendien signaleren wanneer er op een hondenpad of uitrenveld te veel vervuiling is. Verder kan er met het geld eindelijk werk worden gemaakt van de langgekoesterde wens afrasteringen te plaatsen bij hondenuitrenplekken, een losloopgebied voor honden in Blerick en prullenbakken op al die plekken waar de hond zijn behoefte mag doen. Wethouder Marij Pollux kreeg het plan van aanpak overhandigd mét een grote knuffelhond (zie foto) om haar te helpen herinneren dat in de begroting dit najaar het plan van aanpak moet zijn verwerkt.
Begroting
Tot een debat over de hondenbelasting komt het vanavond niet. Wethouder Frans Schatorjé (Financiën) gaf gisteravond al aan dat het college bij het opstellen van de definitieve begroting dit najaar alle wensen van de gemeenteraad gaat meenemen in de uiteindelijke afweging. Dat zou betekenen dat Venlo het voorstel van de PVV om de hondenbelasting af te schaffen gaat meewegen én het plan van aanpak van EENLokaal om de opbrengst van die belasting gericht in te zetten. De uitkomst laat zich raden. Dit najaar brengt de begroting geld voor het plan van aanpak van EENLokaal. En de begrotingsbehandeling een motie van de PVV om die hondenbelasting alsnog af te schaffen.