advertentie VieCuri Mooi

Hitteplan van kracht: 'Let extra op elkaar'

Het hitteplan is van kracht in zeven provincies in Nederland, waaronder Limburg. De komende dagen wordt het erg warm en dat neemt risico's met zich mee voor kwetsbare groepen.

Het RIVM heeft het hitteplan geactiveerd. Het gaat om een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich kan meebrengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt het warme weer gezondheidsrisico’s met zich mee. Uitdroging en oververhitting liggen op de loer.

Maatregelen

Het RIVM adviseert mensen om voldoende te drinken, de schaduw op te zoeken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning in de middaguren te beperken. Niet alleen de hoge temperaturen kunnen voor problemen zorgen. Door de krachtige straling van de zon kun je snel verbranden. Het hitteplan is niet aangepast naar aanleiding van het coronavirus. Dat geldt wel voor de adviezen over verkoeling met behulp van ventilatoren.

Arcen

De temperatuur bij het weerstation in Arcen was vanochtend om 10.50 uur al opgelopen tot boven de 27 graden. Vandaag, morgen en vrijdag komt de middagtemperatuur naar verwachting uit rond de 30 graden. Vanaf zaterdag wordt het iets minder warm.