Historisch Belfeld op de Romeinse kaart
Archeologisch onderzoek toont aan dat er al in de Romeinse tijd volop bedrijvigheid is in Belfeld. Een historisch speerpunt in het dorp moet die rijke historie onder de aandacht brengen.
In de Archeo Route Limburg worden verhalen verteld over de Limburgse geschiedenis en archeologie. Sinds kort dus ook het verhaal van het Romeinse Belfeld. Op de plek werden door Romeinse militairen dakpannen en tegels gemaakt van grofkeramiek. Dakpannen voorzien van militaire stempels van het Eerste en Dertigste legioen wijzen op de oudste productieplaats van bouwkeramiek in de regio. ‘Die stempels maken de plaats uniek’, zegt de gemeentelijke beleidsadviseur erfgoed, Twan Ernst. ‘Door de vondsten weten we dat hier al vroeg gewerkt werd met grofkeramiek. Dit is de oudste gevonden productieplaats van grofkeramiek in de gemeente. Ouder dan de vondsten uit Tegelen’.
1865
Sinds 1865 is er archeologisch onderzoek gedaan rond de plek van het archeologisch speerpunt. Uit gedane vondsten kunnen archeologen vaststellen dat er al in de Romeinse tijd volop bedrijvigheid was in het dorp. Recent archeologisch onderzoek in het kader van de herontwikkeling van de voormalige bedrijfslocatie Egidius Janssen heeft deze vermoedens bevestigd. Hier zijn ook bouwresten met vloerverwarming, karrensporen, misbaksels uit de Romeinse tijd gevonden.
Trots
Het archeologisch speerpunt is het derde historische punt in de gemeente. Ernst hoopt dat het mensen een stukje trotser maakt op de plek waar ze wonen. ‘Ik vind het belangrijk dat je het verhaal kunt vertellen van bijzondere plekken in de plaats waar je woont. Ik vind dat die informatie nog niet genoeg gedeeld is. Het maakt mensen trotser op de plek waar ze wonen,’ aldus Ernst.