advertentie

Historie van fietsfabriek Cyrus en Valuas vastgelegd in boek

Het was een eeuw lang een van de paradepaardjes in de regio, de rijwielfabriek Cyrus en Valuas van Jac Franssen en zonen. Reden genoeg voor schrijvers Aad Streng en Otto Beaujon om in de historie van de fabriek te duiken en er een boek over te schrijven.

Veelzijdigheid

Het familiebedrijf van Jac Franssen startte in 1884 met de productie van alle soorten rijwielen. Zo werden er fietsen gemaakt maar ook bromfietsen en motoren. Het bedrijf bestond uiteindelijk meer dan honderd jaar. Aad Streng is duidelijk waarom hij een boek wilde schrijven over de fabriek. 'Het was de op een na oudste rijwielfabriek in Nederland. De oudste rijwielfabriek in Deventer heeft niet die magische grens van honderd jaar aangetikt. Voor ons was dus duidelijk waar wij een boek over wilden schrijven, die in Tegelen.'

Positieve reacties

Collega Otto Beaujon is blij verrast met de eerste reacties van de familie op het boek. 'De familie had zoveel boeken, folders en andere historische attributen. Hier werd tot hun verbazing nooit iets mee gedaan en daarom zijn ze nu extra blij dat wij dit aangepakt hebben voor het boek. Dit maakt ons natuurlijk extra blij en gaf ons ook extra motivatie om het te schrijven'.