advertentie

Bron: Sjeng Ewalds

Historicus zoekt verhalen Oostenrijkse kinderen in Tegelen

De Tegelse historicus Sjeng Ewalds zoekt verhalen van Oostenrijkse en Hongaarse kinderen die vlak na de Eerste Wereldoorlog naar Tegelen zijn gekomen.

Na de Eerste Wereldoorlog zijn zo'n 150.000 kinderen uit Oostenrijk en Hongarije naar Nederland gekomen om hier aan te sterken na het oorlogsgeweld. Ook in Tegelen kwamen kinderen in een gastgezin terecht. De meeste van deze kinderen gingen na een paar maanden weer terug naar hun familie, een kleiner deel bleef in Tegelen.

Familiefoto

Voor Ewalds begon de zoektocht met een familiefoto uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Op het familieportret staat de familie Ewalds-Bouwman met onder in het midden Gustav Horvath uit Wenen. De Oostenrijkse jongen was vlak na de Eerste Wereldoorlog bij de familie ondergebracht.

Bron: Sjeng Ewalds

Wally en Aranka Kriffel

Ewalds ging op zoek naar verhalen van andere kinderen. Niet alle verhalen hebben een gelukkig einde. Zo ontdekte Ewalds het verhaal van de  Wally en Aranka Kriffel. Na de oorlog kwamen de zusjes in Tegelen terecht. Ze stierven op jonge leeftijd aan de gevolgen van een ziekte die ze in hun vaderland hadden opgelopen. Vrolijker is het verhaal van Freida Beinhauer. Ze kwam als jong meisje naar Tegelen om bij de familie Ververgaert te gaan wonen. ‘Na een verloop van tijd werd ze verliefd op de zoon van het gezin, de latere architect Harie Ververgaert. Ze is nog een jaar teruggegaan naar Oostenrijk maar daarna toch weer teruggekomen’, vertelt Ewalds.

Heemkundige Kring Tegelen

Om een goed naslagwerk te maken over de komst van de Oostenrijkse en Hongaarse kinderen naar Tegelen, zoekt Ewalds nog verhalen uit die tijd. Mensen die foto’s, brieven of andere attributen hebben, kunnen zich melden bij de Heemkundige Kring Tegelen.