Hinderlijke eikenprocessierups laat zich lastig bestrijden

Ieder jaar wordt het aantal overlastmeldingen van eikenprocessierupsen groter. Nu zijn er al net zoveel meldingen als in heel 2018. En het seizoen van de rups is pas net gestart.

Irriterende brandharen

Huidcontact met de haartjes van de dieren zorgt voor een irritatie, variërend van jeuk tot een brandend gevoel. Gespecialiseerde bedrijven draaien daarom overuren momenteel. Ze kampen met capaciteitsproblemen en komen om in het werk.

Preventief behandeld

Veel eikenbomen in de gemeente zijn in het voorjaar al preventief behandeld. Eikenbladeren worden dan ingespoten met een biologisch vergif tegen de rupsen. Het aannemersbedrijf Krinkels dat verantwoordelijk is voor het bomenonderhoud in de gemeente ziet desondanks dat het aantal nesten van eikenprocessierupsen fors toeneemt. Ook op plekken waar preventieve actie is ondernomen.

Resistent

‘Het lijkt wel of ze resistent worden tegen het middel’, zegt Jacques Timmersmans van het bedrijf. Ook ontstaan de nesten niet meer in een korte periode van een paar dagen, maar komt een deel van de eitjes soms uit en een ander deel pas twee weken later. Een kortwerkend middel zoals nu gebruikt wordt heeft dan slechts effect op een deel van rupsen.

Verbranden

Het gevolg is dus dat er flink wat inzet nodig is om nesten te verwijderen. Dat kan door ze af te zuigen met speciale apparatuur of te verbranden met grote gasbranders. ‘Dan zijn ze hun brandharen meteen kwijt en vallen ze onbeschermd op de grond. Wat er overblijft kan worden opgegeten door vogels. Zonder haren lusten die ze wel’, zegt rupsenbestrijder Pieter Vlemmix.

Met rust laten

Wie een nest tegenkomt wordt geadviseerd om vooral niet zelf de rupsen te verwijderen. De kans op verspreiding van brandharen is namelijk erg groot. Vlemmix, zelf in beschermend wit pak: ‘Haren die in groten getale op de grond terecht komen kunnen wel zes jaar irriterend blijven. Bel dus altijd een gespecialiseerd bedrijf.’