advertentie VieCuri Mooi

Het samen dat zo wordt gemist

Je zong het, als je bij bergemuuske aan de beurt was om je vriendjes en vriendinnetjes te zoeken:

‘Blijf zitten waar je zit
en verroer je niet,
want er dreigt gevaar
en je weet niet waar!’

Dit kinderliedje past helemaal in deze periode van corona. Het virus kan nog steeds toeslaan en als je tot de kwetsbare groep hoort, kun je inderdaad beter blijven zitten waar je zit. Want overal is er het dreigend gevaar van besmetting.

Tot 1 september zullen er geen festivals in Nederland zijn, het Zomerparkfeest gaat niet door. Dat is zeer begrijpelijk. Aevel, ik had tot van de week een sprankje hoop, dat het feest der zomerfeesten van ’t stedje tóch door zou gaan. Het was de hoop tegen beter weten in van een hardcore parcaholic. Wat zal ik de opbouwdagen missen met de speciale feestgeest, die langzaam, uur na uur over iedereen daalt. Het groeiend besef dat je met elkaar de schouders zet onder iets ongelooflijk moois. Een festival alzoeë, dat zich in al zijn gevarieerdheid ontvouwt op de breuklijn van vrijheid en verplichting, in het een na laatste weekend van de vakantie van de basisschool. Wat zal ik ook de emotie missen van ons ritueel bij de Herinneringsboom achter het hoofdpodium, met de namen van parcaholics die overleden zijn.

Aevel zo lang er geen medicijn of vaccin is, kan er geen sprake van zijn dat in augustus duizenden mensen in het Julianapark samenkomen. Het samen dat we in deze onzekere weken zo missen. En hoe zit met het samen van vastelaovend same? De vastelaovend, het feest der feesten van ’t stedje op de breuklijn van winter en veurjaor? Worden de regels uit 2011, ’t leedje van Martin Peters, werkelijkheid?

Ein volksgebroèk, 't is veurbeej,
't dook det veel nao doèzend jaor.
Ik veul d'r mich mei dreuvig beej,
vergankelikheid velt altièd zwaor.

De vastelaovend lijkt nog ver weg. Aevel… kort na het Zomerparkfeest, dat niet doorgaat, vindt de voorselectie plaats van Opus Jocus Leedjesaovend. En vervolgens komt de Elfde van de Elfde alweer in zicht. Moeten we ons dus zorgen maken? Aan miene hak, zag Koeëba! De gaater in de optoch zijn in ’t stedje fameus en wanneer we die traditie als uitgangspunt nemen, kan corona ons de vastelaovend niet afnemen, toch?

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx