advertentie Viecuri Mooi

Jovi (15) uit Venlo heeft zijn eigen oorlogsmuseum

De 15-jarige Venlonaar Jovi Smeets kon zijn geluk niet op toen zijn broer het huis verliet; de vrijgekomen kamer mocht hij namelijk omtoveren tot zijn eigen oorlogsmuseum.

Jovi verzamelt spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Die komt hij tegen op internet, beurzen en soms in een antiekwinkel. 'Daar vond ik ooit een veldfles die ik redelijk goedkoop op de kop kon tikken. Bij nadere bestudering bleek die afkomstig te zijn uit de Eerste Wereldoorlog', zegt Jovi. Zijn collectie deelt hij via Instagram en dat trekt steeds meer volgers. 

Kogelgat in helm

En sinds kort is de collectie dus ook uitgestald in de voormalige slaapkamer. 'Die fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog kreeg ik mee van mijn opa en oma en de verhalen die ze erover vertelden. Achter de spullen die ik verzamel zit altijd een verhaal, dat interesseert mij enorm', zegt Jovi. 'Zo heb ik een Duitse helm met één kogelgat. Het projectiel heeft de helm dus niet verlaten, dan weet je ook dat het met degene die de helm heeft opgehad niet goed is afgelopen.' 

Uniform

In het kleine museum van Jovi zijn heel wat van dit soort kleine verhalen te vinden. Van een fotoalbum van een Duitse soldaat, tot een stukje stof van een parachute die tijdens Operatie Market Garden is gebruikt. Het is allemaal keurig uitgestald in verschillende museumkasten. Maar een verzamelaar is natuurlijk nooit klaar. 'Het liefst zou ik ook een uniform aan de collectie toevoegen, maar die zijn praktisch onbetaalbaar', zegt Jovi.