Het ‘levensgevaarlijke’ deelconflict op de Nijmeegseweg
Omroep Venlo deed een oproep voor de meest opvallende verkeerslichten in de gemeente. Waar moet je buitensporig lang wachten, welk licht is verkeerd afgesteld of staat er ergens een stoplicht dat helemaal geen functie heeft?
We behandelen deze week iedere dag één verkeerslicht dat uit de oproep naar voren is gekomen en volgens ons opvallend is. Vandaag komt een kruispunt aan bod dat verschillende buurtbewoners als zeer gevaarlijk beschouwen omdat fietsers en auto’s gelijktijdig groen hebben.
De andere plekken in deze serie zijn:
maandag: Het meest gehate verkeerslicht van Venlo
dinsdag: Soms geen groene golf op de Krefeldseweg
donderdag: De ongelijke kruising in Tegelen
vrijdag: Het stoplicht dat altijd op groen staat
We begonnen deze serie met een algemeen verhaal met wetenswaardigheden over de verkeerslichtenpuzzel in Venlo. Ook kun je daarin lezen waarom stoplichten ‘s nachts op rood staan.
Alleen in Nederland
Waar het fietsverkeer en autoverkeer op veel kruispunten in de gemeente los van elkaar groen (en rood) krijgen is dat op de kruising Nijmeegseweg/Karbindersstraat niet het geval. Auto’s die vanuit de richting van Velden komen en rechtsaf richting Venlo-Noord afslaan, moeten daar rekening houden met fietsers en voetgangers die daar tegelijkertijd groen hebben. ‘Een levensgevaarlijke situatie’ vindt indiener Ad Stakenborg. ‘Theoretisch heeft het fietsverkeer hier dan voorrang, maar praktisch veroorzaken beide groene verkeerslichten in deze onoverzichtelijke situatie juist een onveilige situatie.’ ‘Dit verwachten automobilisten niet!’, vult Marius Houben aan.
We zijn gewend geraakt aan conflictvrije situaties
Tom Jacobs, verkeerscoördinator
Nederlands probleem
‘In technische termen heet dit een deelconflict’, legt verkeerscoördinator Tom Jacobs uit. Voor hij begint aan de uitleg voor de specifieke situatie merkt hij op dat het typisch Nederlands is om zo’n deelconflict als een probleem te zien. ‘Ga maar eens in een willekeurig ander Europees land kijken. Daar heb je ze overal. Nederland is het enige land dat deelconflicten zoveel mogelijk uitbant. En omdat we dat zo succesvol doen, verwacht men het ook niet meer in de praktijk. We zijn gewend geraakt aan conflictvrije situaties.’
Lang wachten voor niets
Dan naar de Nijmeegseweg. Het deelconflict is daar lastig uit te bannen. De fietsers en voetgangers afzonderlijk groen geven zou leiden tot hele lange wachttijden voor het overige verkeer. En omdat er ook niet heel veel fietsverkeer is sta je dan als automobilist én als fietser vaak lang te wachten voor niets. ‘Dat werkt weer in de hand dat fietsers het rode licht gaan negeren. Dan creëer je dus een nieuw probleem’, zegt Jacobs. ‘De enige oplossing voor het deelconflict is het aanleggen van een extra voorsorteerstrook voor rechtsafslaand verkeer, net als aan de andere kant richting Bauhaus. Maar dat is een zeer kostbare ingreep. Overigens staan er wel borden die auto’s waarschuwen voor een deelconflict. Al weet ik ook wel dat als je daar iedere dag rijdt, je die borden ook niet meer ziet staan.’