advertentie Blauwwater Header

Het Grote Café Déjà Vu

Als cafébezoeker met een staat van dienst van ruim vijftig jaar, breekt voor mij een bijzondere tijd aan. Ik sta voor Het Grote Café Déjà Vu.

Vanmiddag om twaalf uur heropent het etablissement, waar we als tieners uren hebben gezeten. Ik bedoel Bonaparte. Wie herinnert zich het spits toelopende meurke van Bonaparte tegenover de grote, openslaande deuren? Wanneer ik eraan terugdenk, krijg ik weer pieën aan ’t vötje. Een pul bier kostte een halve eeuw geleden één gulden. Weej zien neet van de heb, maar ondertösse. Op zeker is moment Bonaparte herdoopt in De Keizer. Vandaag ondergaat het weer een naamswijziging Je zou het een horeca-transgender-transitie kunnen noemen. Voortaan is het namelijk De Keizerin. Binnenkort opent bovendien de Gouden Tijger weer de deuren. Het café verhuist naar de Steenstraat. Een andere locatie alzoeë, maar de inrichting wordt als vanouds.

Als vanouds, schrijf ik. Alsof vroeger alles beter was, zoals näölers döks beweren. Aan miene hak, zag Koeëba! Niet alles was beter. Wél beter aevel was een bijzonder fenomeen, dat onlosmakelijk verbonden was met de kroeg. Door de week was vijf uur cafétijd. Na het werk ging je ouder gewoonte een uurtje naar je stamkroeg. Even luisteren of er nog nieuwtjes waren die dag. Bij een glas bier bijkletsen met de stamgenoten. Was iemand een dag niet van de partij, werd er glièk gesmiespeld over de afwezige. Wat zou er aan de hand zijn? Thuis snoètesoep, een nieje leefde? Het samenzijn in de vooravond was de invulling van het gat tussen werk en thuis.

Tot zo’n kwart eeuw geleden zaten veel cafés vol als de vijf in de klok was. Meestal hield je je in met kloeke en was je op tijd thuis. Mei ging het mis en waren de bik en de huiselijke sfeer verzouwd. Dit heilige café-uur is langzamerhand verdwenen, ingehaald door de moderne tijd. Sommige gasten vielen weg, andere bleven weg. Een enkeling gaat nog om vijf uur naar het café. De anderen aevel, waar zijn die gebleven? Waar is de kloekende medemens als de vijf in de klok is?

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

PS: Overigens blijf ik van mening, dat we vanaf morgen de Zomerparkfeestvlag oétsteke in coronabestendige verbondenheid met het festival.