advertentie

Nieuw boek over ontstaansgeschiedenis van Blerick

Er is al veel geschreven over de geschiedenis van Blerick maar nooit zijn die verhalen gebundeld. Nu wel, met de titel: 'Het gebeurde in Blerick'. In het boek probeert historicus Jan Titulaer het verhaal te vertellen van het ontstaan tot aan 1940.

Drie jaar was hij bezig met het verzamelen van Blerickse verhalen en in de coronaperiode was er de tijd om de verhalen te bundelen. ‘Er was een prachtig boek geschreven over de Boekend en nog een dikker over Venlo. Maar in Blerick was er nog geen boek over de hele geschiedenis van het stadsdeel', aldus Jan Titulaer.

IJstijd

Alles over de Blerickse geschiedenis vanaf de ijstijd tot aan het jaar 1940 staat omschreven. Titulaer is overtuigd dat er verhalen in het boek staan waarvan de meeste inwoners van Blerick geen weet hebben. ‘Bijvoorbeeld de eerste schriftelijke vermelding van Blerick. Dat is een overdracht van Albericus aan de abdij van Fulda, en daar wordt Blerick genoemd als Blarica. Dat is een prachtige akte, die is echt uniek. Hij komt nog nergens voor in een publicatie volgens mij.’

Proefdruk

De proefdruk van het boek is nu klaar. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vormgeving van het werk. De auteur hoopt dat zijn boek over een maand of twee in de winkel ligt.