Bijna helft ambulances niet op tijd in Arcen
Als je in Arcen voor een noodgeval 112 belt, moet je vaak langer wachten dan de bedoeling is. Van de spoedritten kwam in 2020 zo'n 57 procent binnen de streeftijd ter plaatse. Dat blijkt uit cijfers van de AmbulanceZorg Limburg-Noord.
Voor spoedritten geldt dat een ambulance onder normale omstandigheden in 95 procent van de gevallen binnen 15 minuten na aanname van de melding ter plaatse moet zijn. In de gemeente Venlo werd dat percentage in 2020 alleen gehaald in de stadsdelen Venlo/Blerick en Tegelen. In Belfeld (93,8 procent), Velden (92 procent), Lomm (81 procent) en Arcen (56,8 procent) lukte dat niet. Over de hele gemeente lag dat percentage met 95,4 procent wel net binnen de norm.
Verplaatst
In april 2020 is de ambulancepost in Well verplaatst naar het verder gelegen Bergen. Vanuit die plek kan de ambulancedienst meer inwoners van Noord-Limburg helpen binnen de normtijd van een kwartier. De verhuizing is wel nadelig voor Arcen. Ambulances die nu naar het dorp gaan, komen niet meer vanuit Wellerlooi maar vanuit de ambulancepost in Blerick of Horst.
Geschrokken
In Arcen zijn ze geschrokken van de getallen. Cecile van den Kroonenberg van de dorpsraad vindt de ambulancezorg in zijn dorp ondermaats. Hij denkt dat de getallen over 2021 nog slechter zullen zijn door de verhuizing van de ambulancepost naar Bergen. Van den Kroonenberg vindt dat de gemeente zich meer moet inzetten voor Arcen. ‘Simpelweg zeggen dat het de taak is van het Ministerie van VWS en de zorgverzekeraars is naar onze mening niet genoeg. Volgend jaar komt er een evaluatie, we moeten er dan voor zorgen dat de problemen van Arcen op de kaart staan,’ zegt Van den Kroonenberg.
Zorgen
Ook EENLokaal-raadslid Leon van den Beucken is niet blij met de cijfers. ‘De zorgen, ook eerder al herhaaldelijk door de dorpsraad van Arcen geuit, blijken super terecht. Dat de cijfers zó schrikbarend zijn hadden we echter niet verwacht’, zegt Van den Beucken. Hij zegt geen genoegen te nemen met deze uitkomst. ‘Het doet er niet toe hoe groot Arcen en Lomm zijn, ook de inwoners en bezoekers van deze dorpen moeten de ambulance binnen een kwartier ter plekke kunnen hebben in spoedgevallen.’ Van den Beucken kaart het probleem namens zijn provinciale partij ook aan binnen Provinciale Staten.
Spijtig
Een woordvoerder van de gemeente Venlo laat weten: 'We vinden het spijtig te moeten constateren dat het in Nederland niet overal mogelijk blijkt om de tijdigheid van ambulances in alle dorpen en kernen op het streefniveau van 95% te krijgen. Tegelijk begrijpen wij de reactie van AmbulanceZorg Limburg-Noord in deze. Zij moeten lastige keuzes maken op basis van een gelimiteerde hoeveelheid middelen. En optimalisatie van tijdigheid op de ene plek heeft vaak consequenties voor een andere plek.' Wel is de gemeente bereid het gesprek aan te gaan met de ambulancezorg. 'Wij kunnen helaas niet toezeggen dat er aanvullende maatregelen worden genomen, omdat wij hier geen enkele bevoegdheid toe hebben,' aldus een woordvoerder van de gemeente.