advertentie

Helemaal alleen in de belangrijkste week van het jaar

Palmzondag is nog zo'n katholiek feest dat in Venlo groot wordt gevierd, maar niet afgelopen zondag. In tijden van het coronavirus zijn er geen heilige missen en dus zegende deken Jos Spee de palmtakken in een lege Sint-Martinusbasiliek. Als voorbode op een stille Goede Week.

Ja, de viering ging zondag door. Maar dan wel alleen met de leden van het pastorale team. 'Dat is een bijzondere en vreemde ervaring. Het is volgens mij in al die jaren ook nog nooit voorgekomen dat bij de grote plechtigheden geen mensen aanwezig waren. Maar het kan niet anders, zo zijn op dit moment de voorschriften', zegt de Venlose deken Jos Spee.

Streamen

Een mis in een lege basiliek met alleen pastoor Tjeu Kunnen en een diaken en koster aan je zijde. Spee heeft in zijn lange loopbaan veel meegemaakt, maar dit is nieuw voor hem. Net zoals zaken als het streamen van missen, bekent hij. 'Veel jongere collega's zijn daar wel al mee bezig, ik ben daar op mijn gevorderde leeftijd wat minder bedreven in. Maar we zijn nu toch aan het kijken wat er op dat gebied mogelijk is', vertelt Spee. De behoefte is er ook, merkt de deken. Zeker in de aanloop naar Pasen, het belangrijkste feest binnen de katholieke kerk.

Teken van hoop

De gezegende palmtakken worden nu verspreid over de verschillende parochiekerken, waar mensen ze kunnen ophalen. Deze week worden de takken ook bij verschillende plekken zoals verzorgingshuizen afgeleverd. Juist in deze tijd heeft die palmtak volgens Spee ook een mooie symbolische waarde. 'Toen Noach na de zondvloed de duif uitzond vanaf de ark, kwam die duif terug met een olijftak. Die stond symbool voor de hoop dat de aarde weer een beetje droog werd. Laat deze palmtak een teken voor de hoop zijn dat we ook door deze periode komen.' 

advertentie

Lees ook deze artikelen